NavMenu

Zdravstveni turizam šansa i za BiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 30.07.2013. 15:50
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Zdravstveni turizam u svijetu u prošloj je godini zabilježio rast od 14% i tako postao najbrže rastuća industrija. Sektor zdravstva također postaje sve interesantniji velikim tehnološkim multinacionalnim kompanijama kao što su "Samsung", "Microsoft", "Siemens"... koji se sve više okreću zdravstvenom sektoru.

Takođe, investicijske firme potvrđuju da je najveći nivo privatnih investicija u svijetu u 2011. i 2012. godini bila upravo u sektor zdravstva, tako da se u svijetu sve više govori upravo o industriji koja objedinjuje turizam i zdravlje.

Nažalost, statistička metodologija u BiH ne omogućava pregled po određenim segmentima, odnosno vrstama turističkih usluga, tako da npr. turističke zajednice u FBiH nemaju statističke podatke o broju posjeta i noćenja u banjskim kapacitetima i lječilištima.

Kako navode iz Turističke zajednice Federacije BiH, studija EUEXPRO 2 "BH turizam kratka situaciona analiza", sadrži podatak da je 2009. godine banjski turizam generisao oko 420.000 noćenja ili oko 33% ukupnog broja noćenja u BiH.

- Većina naših banja se fokusira samo na liječenje, a zanemaruje druge rekreacione mogućnosti. Trebalo bi u banjskim centrima odvojiti ustanove za liječenje, od ustanova za rekreaciju i zabavu. Neophodno je poboljšati ukupnu infrastrukturu banjskih centara; smještaj, objekte i opremu za liječenje i rekreaciju, ali i okoliš - rečeno je u Turističkoj zajednici FBiH.

Ukazuju i na neophodnost da se svim banjskim centrima obezbijedi kvalitetniji pristup, ali i da banjski centri moraju definisati marketinšku strategiju.

Prema Republičkom zavodu za statistiku tokom 2012. godine banjska mjesta u Republici Srpskoj zabilježila su 46.681 dolazak, a ostvareno je 256.700 noćenja, što je 40% od ukupnog broja ostvarenih noćenja tokom 2012. na području cijele RS.

Prema informacijama Sekretarijata Turističke organizacije RS u prvih šest mjeseci 2013. godine zabilježen je mali pad broja dolazaka i noćenja od 1,7%, međutim, očekivanja su da će se to popraviti u drugoj polovini godine kada se očekuje veća posjećenost banjskim mjestima u odnosu na planinska i ostala turistička mjesta.

-Svakako da najveći broj noćenja bilježi Banja Vrućica u Tesliću, kako zbog najvećeg broja smještajnih kapaciteta, tako i zbog sveukupne ponude, rečeno je u Turističkoj organizaciji RS.

Domaći gosti su najveći korisnici usluga zdravstvenog turizma u Republici Srpskoj, ali, kako ističu iz Turističke organizacije, u zadnjih nekoliko godina konstantno se povećava i broj gostiju iz inostranstva, prije svega zbog kvaliteta ljekovite vode i konkurentnih cijena u odnosu na region.

Izuzetan porast broja inostranih gostiju bilježi lider u zdravstvenom turizmu, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu, Banja Vrućica, među kojima prednjače gosti iz Hrvatske koji ostvaruju prosječno 7,5 dana po gostu (2012.), zatim slijede gosti iz Srbije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Pored Banje Vrućice, značajniji objekti za razvoj zdravstvenog turizma nalaze se u sklopu Banje Laktaši, Banje Slatina nedaleko od Banjaluke, Banje Dvorovi kod Bijeljine, te Višegradske banje.

U Višegradsku banju najčešće pristižu gosti iz susjedne Crne Gore koji ovdje dolaze zbog povoljnih uslova liječenja, blizine destinacije ali i zbog konkurentskih cijena.

-Zdravstveni turizam definitivno je jedna od razvojnih šansi za bh. privredu. Ono što je neophodno uraditi je poboljšati uslove, renovirati i povećati smeštajne kapacitete, modernizovati i osavremeniti usluge u skladu sa evropskim i svjetskim standardima i zahtjevima turista u oblasti zdravstvenog turizma, te obogaditi ponudu dodatnim sadržajima. Lider u zdravstvenom turizmu u RS, ali u BiH, svakako je Banja Vrućica, čiji primjer treba da slijede i ostali, rečeno je Feni u Sekretarijatu Turističke organizacije RS-a.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portal www.nezavisne.com od 30.07.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.