NavMenu

Federacija uskoro dobija Zavod za zaštitu prirode

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.07.2013. 12:27
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambiać)
Nakon Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, novi Zakon o zaštiti prirode usvojio je i Dom naroda, čime je Federacija BiH dobila novi zakon koji će regulirati oblast zaštite prirode, prenosi RTV "Slon".

- U odnosu na Zakon iz 2003. godine novi Zakon o zaštiti prirode predstavlja nadogradnju zakona vršenu zbog usklađivanja s evropskim direktivama, posebno u dijelu koji se odnosi na ptice i staništa. To znači da je u regulatornom dijelu sada puno bolje uređen zakon, a važno je i da se operativno dobro organiziraju institucije koje će upravljati, pogotovo zaštićenim područjima prirode - rekao je za Mehmed Cero, pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma.

Tako se novim zakonom predviđa uspostava Federalnog zavoda za zaštitu prirode, kao neophodne stručne institucije za provođenje zakona.

Uspostava Federalnog zavoda će biti razmatrana u okviru sveukupnih aktivnosti reorganizacije i racionalnizacije za okoliš relevantnih institucija, odnosno uspostave Federalne agencije za zaštitu okoliša.

Po broju članova Zakon o zaštiti prirode pet puta je veći od prijašnjeg zakona, koji je imao 50, dok novi ima 250 članova zbog važnih odredbi iz evropske prakse.

Do sada je na nivou Federacije BiH uspostavljen jedan nacionalni park i na nivou kantona više spomenika prirode i zaštićenih pejzaža.

- Po Prostornom planu, a i po Strategiji za zaštitu prirode predviđeno je da se do 15% teritorije BiH, a otprilike toliko i u Federaciji BiH stavi pod određeni režim zaštite radi održivog upravljanja u zaštićenim područjima, odnosno da se zaštite staništa, sav biljni i životinjski svijet, te svijet gljiva - navodi Cero.

Tu se, kaže, posebno izdvaja direktiva o pticama kao koncept politike Evropske unije, koji je sastavni dio novog Zakona o zaštiti prirode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.