NavMenu

Procesori s ugrađenim vodenim hlađenjem

Izvor: Poslovni dnevnik Utorak, 31.10.2006. 12:01
Komentari
Podeli

IBM-ov istraživački labaratorij u Zurichu izumuo je procesor s vodenim hlađenjem. Znate one dane kada vam ama baš ništa ne ide za rukom i kada vam se nezgode samo slažu jedna na drugu? Kažu ljudi, jedna nesreća ne dolazi sama, obično ih je tri. I obično tako i bude. A jedna od najneugodnijih je kad vas direktor zamoli da mu pokažete nešto na čemu tvrtka upravo radi, a vi ste jedan od članova ekipe zaduženih za taj projekt. Spremno otvarate fajl, a vaš se kompjuter, koji je do tada preo k`o mače, krene čudno ponašati. Nesreća broj tri? Pregrijani mikroprocesor samo je jedan od mnoštva problema sa kojima se susreću korisnici i jedan od problema nad kojim bi svi, od nemoći, najradije, prolili suzu. Istraživačima IBM-a možda je upravo ta slika bila inspiracija za pronalaženje rješenja za ovaj problem. Jer, jednoga dana, kažu u IBM-u, moći ćete, umjesto suzama, vaš mikroprocesor jednostavno zaliti crijevom za vodu kako bi ga sačuvali od pregrijavanja.

Prilično brutalno rješenje, ali, kažu ljudi, u ratu i ljubavi sva su sredstva dopuštena.U budućnosti, kažu IBM-ovi istraživači iz ciriškog laboratorija, koristit će se "chip cap", kapica na čipu ispunjena mrežom kanalića koji će pomoći zadržati toplinu koju proizvodi mikroprocesor i drugi poluvodiči i "transportirati" je negdje drugdje. Inspiraciju za rješenje pregrijavanja mikroprocesora IBM je pronašao u prirodi. Za sada su istraživači uspjeli demonstrirati kako taj dodatak može pomoći pri jednoličnijem širenju termalne paste, supstance koja provodi toplinu od čipa do drugih komponenti. Tim također planira eksperimentirati sa putevima kojim voda teće kroz kanale. U tom sustavu voda bi tekla kroz kanaliće koji bi spriječili doticaj s elektronikom i voda bi bila brzo isisana. Konvencionalno hlađenje efektivno je za potrošače snage do 75W, dok su inicijalni testovi u laboratoriju efikasno hladili sustave i do 370W.

Svake dvije godine, još uvijek u skladu s Mooreovim zakonom, proizvođači povećavaju broj tranzistora koji stane na čip. Pa iako su tranzistori sve manji, ima ih sve više, te čip ipak generira više topline. Pregrijani čipovi mogu oštetiti kompjuter jednako kao što ograničavaju broj servera koji se mogu smjestiti u rack ili serversku sobu, a sve to povećava troškove prostora i troškove struje. Stoga, efikasnije hlađenje zasigurno može donijeti značajne uštede tvrtki, a korisnicima jedan problem manje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.