Izvor: 24sata.info | Utorak, 31.10.2006.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banke, banke i samo banke... Barometar raspoloženja za štednju i investiranje u BiH

Projekat Centra za istraživanje tržišta GfK BH, koji se provodi u 15 zemalja Europe i koji je podržan od strane Banke Austria-Creditanstalt, pokazuje da je građanima BiH štednja u bankama i dalje najomiljeniji način investiranja novca. Značajan broj građana bi, kada bi im to uvjeti dopustili, također rado ulagao u kupovinu stana ili kuće, te u životno osiguranje. Ipak, interes za gotovo svim oblicima štednje i ulaganja je ove godine manji nego prije 12 mjeseci.

Svake godine za Dan štednje 31. oktobra banke objavljuju svoje rezultate o tome koliki su iznosi depozita koje su građani BiH povjerili njima na čuvanje. Iako ta brojka pokazuje tendenciju rasta iz godine u godinu, broj građana koji štedi u bakama raste relativno malo. Periodično istraživanje korištenja usluga banka koje provodi GfK pokazuje da oko 12% građana naše zemlje starijih od 15 godina ima neki štedni račun u BH bankama, što je porast od samo 2% u odnosu na isti period prošle godine. I dalje veliki broj ljudi tvrdi da ne štedi, tačnije njih 64%, dok približno svaki četvrti (24%) i dalje ušteđeni novac čuva kod kuće.

Zanimljivo da je slika bitno drugačija kada se građane pita koji to oblik štednje ili investiranja novaca oni preferiraju, nezavisno od toga da li trenutno to čine ili ne. Upravo je štednja u bankama najomiljeniji način za koji se izjasnilo 39% ispitanih građana. Taj podatak ne treba previše da čudi jer je i prošlogodišnje istraživanje GfK pokazalo da bi mnogi rado štedjeli u bankama, jasno kada bi imali dovoljno novaca za to. Općenito se sklonosti građana BiH prema različitim oblicima štednje i investiranja nisu jako promijenili izuzev što se primjećuje da pojedini oblici nisu više toliko zanimljivi kao što su to bili prije 12 mjeseci.

Najvažniji razlog zašto uopće žele štedjeti jest želja da se ima nešto novaca za "crne dane“, dakle kada stvari ne budu baš išle kako su planirali. To je glavni motiv štednje za 40% građana BiH starijih od 15 godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.