NavMenu

"Volvo" planira da predstavi automobil otporan na sudare do 2020.

Izvor: Nezavisne novine Subota, 27.07.2013. 10:30
Komentari
Podeli

U švedskoj kompaniji "Volvo" smatraju kako će za svega sedam godina imati automobil koji je "otporan" na sudare, zahvaljući sve bržem razvoju sigurnosnih tehnologija i sve većoj snazi i manjoj cijena integrisanih računara, koji već danas upravljaju gomilama funkcija unutar automobila.

Šveđani trenutno rade na šest tehnologija koje bi trebale da pomognu da se ostvari ova vizija i on su veoma blizu primjene u stvarnosti, prenosi regionalni poslovni portal "SeeBiz".

Sistem detekcije ivice puta i prepreka, prvi u industriji, na trzištu će se pojaviti krajem ove godine u novom XC90. Ovaj sistem je u stanju da shvati kada je vozilo u opasnosti da izleti preko ivice i automatski ga vraća na putanju, a navodno radi i u situacijama kada su oznake ivica na putu nepostojeće ili izblijedjele do neprepoznatljivosti.

Tehnologija komunikacije izmedhu vozila (V2V - vehicle-to-vehicle communication) dio je šire inicijative u kojoj učestvuju i ostali proizvođači automobila i vlade zapadnih država, a cilj je da se omogući vozilima da automatski, putem peer-to-peer Wi-Fi mreže, razmjenjuju informacije vezane za sigurnost u saobraćaju.

Volvo takođe ima namjeru da poboljša tehnologiju automatskog parkiranja sa sadašnjeg nivoa koji omogućava automatsko bočno parkiranje do nivoa u kome će putnici napustiti "Volvo", a vozilo će zatim samo otići u potragu za najbližim mjestom za parkiranje i smjestiće se tamo.

Detekcija pješaka u mraku i detekcija životinja su tehnologije koje su već ugrađene u određene "Volvo"-ove modele - S60, XC60, XC70 i S80. Ovi sistemi su u mogućnosti da detektuju pješake, bicikliste ili životinje kako bi automatski zakočili ako ustanove da je sudar neizbježan, ili da u potpunosti spriječe sudar ako se vozilo kreće brzinom do 30 km/h. Na tržištu je preko milion "Volvoa" s ovim sistemima, a slicna rješenja predstavio je i Subaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.