NavMenu

Izgorjela Kantonalna bolnica u Bihaću

Izvor: Nezavisne novine Petak, 26.07.2013. 11:28
Komentari
Podeli

U požaru koji je noćas oko dva sata zahvatio Kantonalnu bolnicu Bihać izgorio je skoro cijeli kompleks, svi krovovi i gornji spratovi bolnice.

Kantonalna bolnica "Dr Irfan Ljubijankić" počela je da gori oko dva sata, a prema prvim informacijama plamen se pojavio na dijelu krova iznad Pedijatrije i potom zahvatio sve redom spojene krovove na velikom kompleksu.

U haotičnom stanju vatrogasne ekipe sa građanima pokušavale su da osposobe dotok vode iz bolničkih hidranata koji, navodno, nisu tehnički ispravni.

Sa svih strana povici, molbe, pozivi, naredbe, sugestije, u mraku je teško razaznati lica ljudi. Kod većine nevjerica i šok. Slike kataklizme dešavaju se pred očima ljudi.

Među prvima da pomognu došli su pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), oni brinu o sigurnosti ljudi oko kompleksa. Organiziraju posljednje ulaske hrabrih mladića u objekat Bolnice u plamenu kako bi se spasilo što se spasiti da.

Među brojnim spasiocima je i Bišćanin Adnan Pečenković sa kolegom Igorom Šušnjarom. Bili su u gradu i vidjeli plamen na nebu.

- Devet sam se puta penjao gore, na trećem spratu ne gori ništa, bio sam na vrhu, sve je pod plamenom. Velika je vrućina, gore se teško diše. Najviše smo se bazirali na inkubatore za bebe, to smo nosili po dvojica - priča Pečenković i ne sjeća se ni kada je došao niti koliko je prošlo vremena, piše "Avaz.ba".

Požar je stavljen pod kontrolu oko 3 i 40 sati.

Veliki broj građana iz cijelog Bihaća zajedno sa pripadnicima policije, Civilne zaštite, vatrogascima, kao i zaposlenima u bolnici priskočili su u pomoć.

Prvo su spašavani pacijenti, njih oko 400 je bezbjedno izvedeno iz bolničkih zgrada, a onda materijalna sredstva, prije sviih zapaljive plinske boce. U polumraku, jer su u međuvremenu isključene električne instalacije, kako ne bi došlo do veće nesreće, vatrogasci sa nekoliko vozila pokušavali da stave pod kontrolu vatrenu stihiju.

Dotrajale elektroinstalacije uzrok požara u bolnici u Bihaću

Savjet ministara BiH odlučio je danas da se iz tekuće rezerve Budžeta BiH izdvoji 100.000 KM za pomoć Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić" radi saniranja posljedica noćašnjeg požara, te zbrinjavanja ugroženih pacijenata i osoblja bolnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.