NavMenu

BDP RS povećan za 0,9% u prvom tromjesečju 2013.

Izvor: Nezavisne novine Petak, 26.07.2013. 09:21
Komentari
Podeli

Bruto domaći proizvod (BDP) u RS u prvom tromjesečju ove godine imao je pozitivnu stopu rasta od 0,9% u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Time je prekinut niz od četiri uzastopna kvartala sa padom BDP-a u RS.

Posmatrano po područjima djelatnosti, BDP RS je u prvom tromjesečju 2013, u odnosu na isti period lani, povećan u prerađivačkoj industriji za 10,2%, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 4,8% i javnoj upravi za 3,8%. U sektoru građevinarstva, BDP je manji za 5,6%, u vađenju ruda i kamena za 2,6%, dok je u poljoprivredi manji za 2% nego u istom periodu prošle godine.

Tromjesečni bruto domaći proizvod je obračunat po proizvodnom pristupu, a iskazan u tekućim i stalnim cijenama. Obračun je izveden na nivou oblasti i područja klasifikacije djelatnosti KD BiH 2010, koja sadržajno i strukturno u potpunosti odgovara EU Statističkoj klasifikaciji djelatnosti NACE Rev 2.

BDP predstavlja sumu bruto dodatih vrijednosti svih djelatnosti ukupne ekonomije umanjenu za usluge finansijskog posredovanja indirektno mjerene (FISIM) i uvećanu za neto poreze (porezi na proizvode i usluge minus subvencije na proizvode).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.