NavMenu

Slovenci zamjenili Bosance na primorju

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.07.2013. 15:25
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambiać)

Godinama se na hrvatsku obalu za vrijeme sezone slijevala rijeka radnika iz Bosne i Hercegovine: konobari, građevinci, kuvari, spremačice... Umjesto tih stranih državljana sada su na obali Slavonci, javlja radio "Deutsche Welle".

Još u zajedničkoj državi, takva simbioza ugostitelja Primorja i Dalmacije i radnika u uslužnim djelatnostima iz zaleđa je funkcionisala odlično.

Ugostiteljima u sezoni nije bilo lako pronaći vještog konobara ili kuvara, a stanovnici Bosne i Hercegovine bi preko sezone zaradili dovoljno da bi, možda uz tek neki usputni posao u domovini preko zime, mogli vezati kraj s krajem. Međutim, od kako su to dvije različite države, takva "selidba" je postala komplikovana, a sad nakon pristupa Hrvatske u Evropsku uniju je ta praksa praktično potpuno presala.

I na gradilištima Hrvatske i posebno Primorja je prije bilo mnoštvo Bosanaca, ali i tamo su oni postali rijetkost. U tom sektoru je zapravo više razloga zbog kojih gotovo i nema građana susjedne države. Jedan od njih je velika nezaposlenost u Hrvatskoj pa više nema velike potrebe "uvoziti" radnu snagu iz Bosne i Hercegovine.

Osim toga, veliki je broj neprodanih stanova, pa je i manja građevinska aktivnost. Poznavaoci prilika kažu da je i pad standarda u Hrvatskoj uticao na sve rjeđe zapošljavanje stranaca, u ovom slučaju bosanskih državljana.

"Deutsche Welle", takođe, ističe da su "paprene" kazne za one koji budu uhvaćeni da rade nacrno u Hrvatskoj, kao i za poslodavce, te da se skoro jedva izdaju dozvole za rad strancima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.