NavMenu

U Bihaću odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.07.2013. 12:40
Komentari
Podeli

U Općini Bihać juče je potpisan ugovor između firme "Ekopak" i Javnog komunalnog poduzeća "Komrad" kojim je ozvaničen pilot-projekt "Odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada", prenosi RTV USK.

Slijedi nabavka vozila kojima će se krenuti u selektivno prikupljanje otpada u urbanom dijelu grada, a potom u reciklažnom dvorištu "Komrada" slijedi selekcija i komercijalizacija. Pored financijskog efekta, glavni cilj je smanjiti odlaganje otpada na lokalnoj deponiji.

Ugovor su potpisali Amela Hrbat, direktorica "Ekopaka" i Hadis Jusić, direktor "Komrada", koji su istakli da je cilj ovog projekta uspostava evropskog modela odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada po principu ‘produžene odgovornosti proizvođača’, osiguranje uvjeta za uspostavljanje održivog sistema upravljanja komunalnim čvrstim otpadom, te razvoj ekološke svijesti stanovnika.

Realizacijom pomenutog projekta Bihać će postati prva općina u FBiH u kojoj se zvanično implementira federalni Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

Načelnik Emdžad Galijašević je kazao da će Općina Bihać sa "Komradom" u narednom periodu realizirati još jedan projekt sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša USK vrijedan 117.000 KM za nabavku kontejnera i još jednog vozila za ambalažni otpad.

Prema procjenama stručnjaka, do 60% otpada može se reciklirati, što je poruka građanima da otpad selektiraju i na taj način omoguće njegovo adekvatno odlaganje na postojećoj deponiji, a kasnije regionalnoj sanitarnoj deponiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.