NavMenu

Privredne komore RS i Srbije jačaju saradnju

Izvor: Nezavisne novine Subota, 20.07.2013. 10:46
Komentari
Podeli

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, i Željko Sertić, novoizabrani predsjednik Privredne komore Srbije, potpisali su u petak (19. jula 2013.) u prostorijama Privredne komore RS memorandum o saradnji, s ciljem udruživanja privrednih snaga, te nastavka realizacije zajedničkih projekata i nastupa na trećim tržištima.

Prvi ljudi komorskih sistema Srbije i RS saglasni su da prednosti Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS treba iskoristiti u većoj mjeri i to s ciljem realizacije zajedničkih projekata u oblastima: energetike, infrastrukture, agrosektora i turizma.

Đurić je nakon potpisivanja memoranduma istakao da je konkretno rješavanje privrednih pitanja od interesa za obje privrede.

Iz Privredne komore Srbije najavili su da će svoje kapacitete staviti na raspolaganje Komori RS kroz promociju i prezentovanje privrede RS na sajmovima i manifestacijama na kojima učestvuju.

- Očekujemo da ćemo u vremenu pred nama, koristeći zajedničke kapacitete i udruživanjem potencijala kojima raspolažemo, realizovati određene projekte - naveo je Đurić.

Sertić je istakao da je ovaj memorandum od izuzetne važnosti i za Srbiju i za RS i da se radi o aktu koji ne isključuje ni na koji način saradnju u regionu.

- Za sve zemlje u regionu važno je da krenu u ozbiljne strukturne reforme ekonomskih sistema, što podrazumijeva i reformu državne uprave na svim nivoima, te da se i u tim procesima ostvaruje međusobna saradnja - rekao je Sertić.

On je dodao da je u Srbiji registrovan industrijski pomak, ali da mala i srednja preduzeća prolaze kroz veliku krizu zbog čega je Privredna komora Srbije Vladi podnijela paket kratkoročnih i dugoročnih mjera za oživljavanje privrede i privrednih aktivnosti.

- Mi u okviru programa od 2014. do 2020. godine imamo plan pristupa sredstvima IPA programa, a u tim okvirima visoko kotiraju projekti stvaranja regionalne saradnje - rekao je Sertić.

On je podsjetio da je Srbija sa RS započela projekte u energetskom sektoru, koji još nisu okončani zbog problema sa vlastima FBiH, ali je istakao da ovi problemi koji koče realizaciju projekata moraju biti riješeni otvorenim dijalogom.

Potpisivanju memoranduma prethodio je sastanak delegacija dvije privredne komore na kojem je iskazana obostrana spremnost za prenošenje iskustva o uslovima i procedurama usklađivanja privrednih društava sa procedurom i praksom EU, pri čemu je posebno istaknuta važnost obuke zaposlenih u komorama.

Usaglašen je i zajednički rad na formiranju poslovnog savjeta, koji će biti tijelo sastavljeno od predstavnika privrednih subjekata iz obje komore, koji će raditi na stvaranju boljeg ambijenta osnivanja kompanija iz RS i Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.