NavMenu

Konzorcijum "Euro-Asfalt" i "ŽGP" grade poddionicu Butila-Visoko na Sarajevskoj zaobilaznici - Radovi vrijedni 37 mil KM gotovi polovinom 2014.

Izvor: eKapija Petak, 19.07.2013. 15:27
Komentari
Podeli

Simboličnom predajom ranije potpisanog Ugovora o izgradnji poddionice Butila–Vlakovo, LOT 3 projekta Sarajevske zaobilaznice, Ensad Karić, direktor JP "Autoceste FBiH" i Hamed Ramić, direktor "Euro-Asfalta" u ime Konzorcija koji čine "Euro-Asfalt" i "ŽGP" najavili su za deset mjeseci konačno rješenje Sarajevske zaobilaznice na koje se čeka više od deset godina.

Izgradnjom i ove poddionice JP "Autoceste FBiH" ostvaruju plan o 100 kilometara autoceste u FBiH do kraja 2014. Ukupna vrijednost ugovora je oko 37 mil KM, koji finansiraju "Autoceste FBiH.

Odlukom Vlade Federacije BiH, od 9. februara 2012. godine, izvršena je promjena implementatora za LOT 3, kojom je preduzeće "Autoceste FBiH" zaduženo za implementaciju projekta Sarajevske zaobilaznice LOT 3, poddionica Butila – Vlakovo sa priključnom cestom Mostarsko raskršće. Od tog dana počelo je rješavanje višegodišnjeg problema, navodi se na sajtu "Autocesta FBiH".

- Osigurali smo 63 mil KM vlastitih sredstava, završili smo eksproprijaciju zemljišta, dobili građevinske dozvole i proveli tender za izbor izvođača radova. Zbog toga odgovorno tvrdim da JP "Autoceste FBiH" imaju rješenje i za Sarajevsku zaobilaznicu i za 10 mjeseci ćemo se vidjeti na otvaranju novih kilometara moderne autoceste - istakao je Karić.

Ističući zadovoljstvo što je i ovaj ugovor dodijeljen domaćim kompanijama, u ime konzorcija Hamed Ramić, direktor "Euro-Asfalta", objasnio je da je riječ o prilično kompleksnom projektu na kojem će se služiti posebnim mašinama i posebnim tehnikama, a na izgradnji će biti uposleno 350 domaćih radnika.

Zadovoljstvo zbog činjenice da će se za deset mjeseci uraditi nešto što stoji više od deset godina izrazio je Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, te naglasio kako će uspješnom realizacijom ovog projekta biti riješeno pitanje gužvi na prilazu u grad.

Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine naglasio je kako slika vrijedi hiljadu riječi i da je jasno da se na mjestu gdje je prije deset godina trebalo da već bude izgrađena moderna saobraćajnica još uvijek nalazi livada.

- Čestitam bh. kompanijama i direktoru Kariću na još jednom uspješnom projektu i siguran sam da ćemo slijedeće godine, tačnije za deset mjeseci na istom mjestu otvoriti autocestu u skladu sa svjetskim standardima - poručio je Nikšić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.