NavMenu

Projekat digitalizacije bioskopa u Srbiji i BiH

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 18.07.2013. 15:12
Komentari
Podeli

Na 20. Festivalu evropskog filma na Paliću predstavljen je projekat "Digitalni filmski doživljaj" čiji je cilj opremanje bioskopa za digitalne projekcije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nosioci projekta su Ena Đozo iz "Obala Art Centra" iz Sarajeva i Igor Stanković u ime bioskopa "Vilin grad" iz Niša, a koordinator je Gorana Grozdanić (BiH).

Projekat je, kako je objasnila Grozdanić na konferenciji za novinare na Paliću, proizvod saradnje između dvije zemlje sa ciljem konkurisanja za IPA fond Evropske unije, u ovom slučaju za prekograničnu saradnju između država - partnera u projektu.

Ideja je da se revitalizuju postojeće i otvore nove sale sa digitalnom opremom, rekla je ona.

Stanković je podsjetio da smo svjedoci kako se poslije više od sto godina postojanja filmska traka kao format ugasila za svega godinu-dvije dana. Ovoga ljeta obustavlja se proizvodnja klasične 35-milimetarske trake za komercijalnu upotrebu. Svi filmovi ubuduće će se nalaziti na hard diskovima i prikazivati u DSP sistemu, dodao je on.

"Vilin grad" je dobar primjer javno-privatnog partnerstva zahvaljujući kojem je poslije deset godina ponovo proradio bioskop u Nišu, naglasio je Stanković. On je ukazao da je bioskop "jedina dnevna doza kulture" u manjim mjestima, u kojima nema svakodnevnih pozorišnih predstava, koncerata ili knjževnih večeri.

Đozo je izjavila da je slična situacija u BiH, dok je Hrvatska znatno napredovala i već digitalizovala čak 29 dvorana.

U BiH imamo pet multipleksa, koji daju uglavnom američke hitove, a ostalo su domovi kulture sa zastarjelom opremom. Moramo hitno da reagujemo inače domaći, autorski, evropski film više nigdje neće moći da se vidi. Evropska komisija je zainteresovana da nas podrži, rekla je ona.

Projekat će biti zvanično predstavljen idućeg mjeseca u okviru festivala u Sarajevu, gdje će se okupiti predstavnici lokalnih samouprava i domova kulture radi dogovora o javno-privatnom partnerstvu, a onda će se zajednički konkurisati za sredstva IPA fonda.

- Riječ je o dosta skupom projektu, koji će u prvom krugu obuhvatiti do 15 dvorana, rekao je Stanković.

Lokalna samouprava treba da sale privede nameni, jer publika više ne želi da sjedi na drvenim stolicama. Mi bismo obezbjedili dio projekcione tehnike, a dio iz evropskog fonda upotrijebiće se za finalno dotjerivanje, objasnio je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.