Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.07.2013.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vodič kroz BiH na telefonu - Kreirana prva turistička aplikacija

(Foto: b)

Bosna i Hercegovina je dobila prvu mobilnu aplikaciju kao turistički vodič, koji se može pronaći unošenjem "BiH guide" u pretraživač Play store-a ili iTunes-a.

- Vodič je kreiran uz podršku "Oxfam"-a, u saradnji sa "Green Visionsom" kako bi se promovisao eko turizam u BiH – izjavila je projekt managerica u "Oxfam"-u Ajna Galičić.

Po njenim riječima, vodič funkcionira na dva jezika (BiH i engleski), te osim navigacije za BiH, sadrži mnoge poznate i manje poznate tačke interesa u BiH, podijeljene u sljedećih šest kategorija: atrakcije; hrana/piće, smještaj, događaji, kada ste u posjeti (info pultovi u BiH) i turističke agencije.

Svaka tačka interesa sastoji se od kratkog opisa, uz fotografije, web adrese, kontakata i dodatnih informacija, javlja portal Indikator.ba.

U kategoriji hrana/piće mogu se naći tradicionalni restorani u BiH, kao i vinski podrumi i restorani koji su članovi "Vinske ceste Hercegovine", još jednog od projekata koje u BiH provodi "Oxfam".

Tačke interesa se takođe mogu pohraniti kao omiljene stranice i na taj način biti brzo dostupne.

Vodič sadrži tri načina navigacije: kompas, mapa i upute. U funkciji kompasa, lokacije se mogu pronaći bez internet veze (off-line), što isključuje troškove rominga.
Vodič takođe sadrži i informacije o bankomatima, benzinskim pumpama, vremenu, te važne telefonske brojeve (policija, vatrogasci, hitna pomoć, pomoć na cesti, autobuske stanice, informacije o aerodromima).

- Turistički vodič se redovno ažurira, te je idealan izvor informacija za turiste da planiraju i opušteno uživaju u putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu – kazala je Galičić.

"Oxfam" je međunarodna konfederacija 17 organizacija, koje čine međunarodni pokret za promjene, prisutne u više od 90 zemalja širom svijeta, u izgradnji budućnosti bez nepravde i siromaštva.

Cilj "Oxfama" u zemljama jugoistočne Evrope, gdje djeluje više od 10 godina, je doprinos smanjenju siromaštva i poboljšanju života i uvjeta za život stanovništva u marginaliziranim ruralnim oblastima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.