NavMenu

Kiše usporile žetvu pšenice u Srpcu - Prinosi ipak zadovoljavajući

Izvor: eKapija Srijeda, 17.07.2013. 13:45
Komentari
Podeli

Obilne kiše u poslednjih 15 dana, blatnjave njive i pojačana vlažnost zrna, uticali su da se ovogodišnja žetva pšenice u Srpcu ne odvija planiranom dinamikom. Pod pšenicom se u opštini Srbac nalazi oko hiljadu hektara, a do sada je požnjeveno tek oko 30 odsto površina. Međutim, prinosi su zadovoljavajući i kreću se oko četiri do pet tona po hektaru, prenosi opštinski sajt.

- Ratare posebno zabrinjava što resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske i mlinsko prerađivačke firme još nisu ponudili otkupnu cijenu ovogodišnjih tržnih viškova pšenice - rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Srbac Mićo Malbašić.

On dodaje da proizvođači smatraju da bi ih cijena ispod 40 feninga po kilogramu otjerala u gubitak.

Najveći srbački proizvođač hljebnog žita je preduzeće "Agrounija" koje je zasijalo pšenicu za vlastite potrebe tova pilića na 160 hektara.

- Već drugi dan traje žetva u našoj firmi. Sa prinosima od oko pet tona smo zadovoljni i svu pšenicu ćemo uskladištiti u vlastite silose kapaciteta četiri hiljade tona. Sa nekoliko većih poljoprivrednih gazdinstava dogovorili smo se da prihvatimo na skladištenje i sušenje njihov ovogodišnji rod, a kada cijene na tržištu budu povoljne, mogu je prodati, uz naknadu naših troškova skladištenja - kaže vlasnik "Agrounije" Zoran Knežević.

Usluge kombajniranja u srbačkoj opštini kreću se oko 200 KM po hektaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.