NavMenu

Vrijeme za reklame javnog RTV servisa smanjeno za dvije minute

Izvor: eKapija Srijeda, 17.07.2013. 10:18
Komentari
Podeli

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je, tokom razmatranja analize podataka o komercijalnim aktivnostima javnih RTV servisa, javnih i komercijalnih stanica, konstatovala da nepostojanje korporacije javnih emitera i dalje prouzrokuje brojne teškoće u ostvarivanju zakonske funkcije javnog RTV sistema, i da je uočljiv daljnji pad naplate prihoda po osnovu RTV takse, što je zabrinjavajući trend, prenosi RTV "Slon".

Prema zvaničnim podacima koji su dostavljeni Agenciji, stepen naplate takse za 2012. godinu manji je za 5,53% u odnosu na 2011. godinu.

- Vijeće smatra da u narednom periodu treba maksimalno iskoristiti mogućnosti koje pružaju sadašnja zakonska rješenja, posebno u pogledu jačanja inkasantske službe u okvirima javnih RTV servisa, jer sadašnja naplata takse uz račun fiksne telefonije nije održiva i efikasna, imajući u vidu dinamiku tehnoloških promjena u sektoru telekomunikacija. Također, Vijeće smatra da se ni mogući model naplate RTV takse uz račune za električnu energiju, koji se predlaže, ne može smatrati dobrim modelom. Unutar javnog RTV sistema trebaju biti zakonski iskorišteni svi unutrašnji kadrovski i tehnički potencijali za jačanje mehanizma naplate, zaključak je RAK-a, koji je, također, pokrenuo proceduru izmjene Kodeksa o komercijalnom emitiranju, prema kojem bi javnim emiterima marketing-prostor sa šest minuta bio smanjen na četiri minute po satu TV programa.

Javne rasprave o ovoj inicijativi biće održane u narednom periodu.

- Ukoliko RAK provede ovu odluku, s rapidnim padom naplate RTV takse, to znači da će za pola godine faliti bruto plaća za oko 1.800 zaposlenih ljudi u sva tri javna servisa. RAK je ovim donio odluku o gašenju javnih servisa i unapređenju privatnih medija - kazao je generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić, te dodao da su javni servisi tražili, osim više prostora za reklame (sa šest minuta na osam), i da se iznađe novi način finansiranja, s obzirom na to da brojni korisnici koji prelaze sa dominantnih telekomunikacijskih operatera ("BH Telecom", "m:tel", "HT Mostar") na druge više ne plaćaju RTV taksu, što dovodi do pada prihoda javnih servisa.

- Umjesto toga, oni su odlučili da nam uzmu još dvije minute - kazao je Šabić.

Prema njegovim riječima, nije isključeno da uposlenici javnih servisa zbog ovakvog odnosa prema njima stupe i u štrajk. Također, tim povodom, održan je i sastanak čelnika sva tri javna servisa, kako bi se vidjelo koji se koraci mogu poduzeti kako opstanak javnih servisa ne bi bio doveden u pitanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.