NavMenu

NS RS o izmjenama Zakona o APIF-u - Prijedlog zakona trebalo bi da kreira osnov za jednošalterski sistem

Izvor: eKapija Srijeda, 17.07.2013. 10:17
Komentari
Podeli

Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je juče (16. jul 2013.) Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Riječ je o još jednom zakonu koji bi trebalo da doprinese bržoj registraciji preduzeća u Republici Srpskoj.

Ovaj prijedlog zakona trebalo bi da stvori pravni okvir za uspostavljanje jednošalterskog sistema koji podrazumijeva da će APIF nakon prijema zahtjeva za registraciju preduzeća, sa svim pratećim dokumentima isti proslijediti elektronskim putem nadležnom registracionom sudu i Poreskoj upravi Srpske. Gotovo rješenje iz suda vraća se u APIF i uručuje subjektu registracije, javlja RTRS.

Poslanici su saglasni da je potrebna brža registracija, ali smatraju da će izmjenom Zakona APIF-u imati i previše posla. Dobiće, kažu u NDP-u ozbiljnu funkciju, i obavljati i ono što su do sada radili advokati ili notari, pa im nije jasno kako neće biti neophodna dodatna sredstva.

- Možda nisu u ovoj godini, ali je nemoguće razmišljati da ta ozbiljna agencija može involvirati postojeće informacione sisteme. Biće potrebni novi, a ja ne mogu da shvatim da se to samo ovako formalno prikači APIF-u - izjavio je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Zakon o APIF-u će, ističu u SDS-u, imati ključnu ulogu u setu zakona za bržu registraciju. Nisu sigurni da li će moći da ispuni zadatke koji se pred ovu agenciju stavljaju. Pitaju i da li ima dovoljan broj i adekvatnu strukturu zaposlenih.

- Kada smo diskutovali o nacrtu ovog zakomna rekli ste da je raspisan tender za nabavku informacionih sistema. Da li je tender završen, da li će biti spreman na vrijeme, ima li u budžetu novca za to - zapitala je poslanik SDS-a Ljiljana Bogdanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.