Izvor: eKapija | Utorak, 16.07.2013.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro u skupštini Srpske izmijenjeni zakon o ispitivanju porijekla imovine

(Foto: b)

Izmijenjeni zakon o ispitivanju porijekla imovine uskoro bi mogao da se nađe pred poslanicima NS RS. SDS je za sada uputio zakon u Vladu, a kao predlagaži zakoni, SDS-ovci tvrde da ne postoje šanse da se obore teze. Sve ono što su zamjerali iz SNSD-a je riješeno, tvrdi Vukota Govedarica.

- Vidimo poboljšanje u smislu da u prvom koraku uključimo saglasnost od nadležnog tužilaštva i da na osnovu odluke suda, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Poreska uprava će moći da izvrši preteres stana ili prostorija - šef poslaničkog kluba SDS-a u NS RS.

On pojašnjava i da Poreska uprava, koja je prema prvom prijedlogu trebalo da bude strana Srpske pred sudom, što je bila zamjerka SNSD-a, zamijenjena Pravobranilaštvom. Ipak poručuju da od osnovnih načela ne odustaju.

- Poreska uprava će kao i u nacrtu zakona ispitivanju porijekla imovine imati prioritetnu obavezu da u periodu od 6 mjeseci udje u proces ispitivanja porijekla imovine najviših zvaničnika u RS - rekao je Govedarica.

Zvaničan stav SNSD-a ostao je nepromijenjen. Sve dok se ovaj zakon bude kosio sa Ustavom RS, neće biti prihvaćen, poručuje Dušica Savić, portparol SNSD-a, ali su saglasni da ovakav zakon potreban.

- Nikome nije u interesu da se donosi zakon koji bi narušvao osnovna ljudska prava i sloode i kosio sa ustavno definisanim naćelima. Mi smo dali podršku nacrtu tog zakona, ali smo ukazali na određene nedostatke - rekla je Savić.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine predložen je još krajem januara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.