NavMenu

Hotel "Sedra" kod Bihaća primjer uspješne privatizacije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 15.07.2013. 13:10
Komentari
Podeli

Iako tako u početku nije izgledalo, hotel "Sedra" na obalama Une, 12 kilometara udaljen od Bihaća i Cazina, podno drevnog ostrožačkog zamka, jedna je od najuspješnijih privatizacijskih priča u Krajini, iako je proces pravnog reguliranja ugovora s Agencijom za privatizaciju Unsko-sanskog kantona trajao devet godina.

Dodijeljen certifikat

Naime, 8. marta ove godine konačno je Agencija za privatizaciju USK dodijelila certifikat ortačkoj grupi iz Bihaća i Cazina (tri firme i dva fizička lica, op.a.) koja je 2004. godine potpisala kupoprodajni ugovor s Agencijom za 67% državnog kapitala cazinskog preduzeća "Dubrave" u čijem sastavu je bio i atraktivni hotel "Sedra".

Biznis planom kupac se, osim uplate 410.000 KM u gotovini, obavezao na nova investiciona ulaganja, adaptaciju i uređenje hotela do nivoa kategorizacije najmanje tri zvjezdice u roku od tri godine. Iako je biznis plan u ukupnom iznosu od 2,3 mil KM izvršen na vrijeme, što je pokazao i revizorski izvještaj, politika je pokušala da od ove privatizacije napravi još jedan od mnogobrojnih krajiških slučajeva. Na sreću, nije uspjela.

- Znate kako ovdje funkcionira politika: kada kupac kupi neki objekt ili fabriku, onda mu "se pravi problem da se objekt još jednom proda, da političari imaju šta raditi". To je, nažalost, stvarnost. Ipak, pritisci su prestali i danas je hotel "Sedra" priča s lijepim krajem – kaže vlasnik Halil Bajramović.

Iako je hotel "Sedra" još daleko od prijeratnog sjaja, Baramović je optimista. Objekt je u potpunosti saniran, u njemu trenutno radi 25 uposlenih, a odnedavno ima i novog direktora.

Menadžment hotela vrši analizu postojeće situacije na turističkom tržištu u BiH i regiji, a činjenicu ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) posebno naglašavaju kao veliku prednost.

Brojne prednosti

- Sada imamo jednu granicu manje, jer pored domaćih, naši najredovniji gosti su Slovenci i mnogo brže i lakše će dolaziti do nas na odmor – ističe Bajramović, ali ne zaboravlja sve turističke prednosti koje donosi i Nacionalni park "Una".

Prirodna oaza

Hotel "Sedra" nalazi se u prirodnoj oazi, a nudi nadaleko poznata jela iz krajiške nacionalne kuhinje i teferič centar s velikim ognjištem.

- Iako smo relativno zadovoljni popunjenošću kapaciteta, nastojimo da poboljšamo iskoristivost naših teniskih terena, dječijeg autodroma, mini golf terena. Svemu tome pogoduje nam blizina Une, što omogućava gostima i turistima vožnje čamcima i kajakom – ističu u "Sedri".

(Napomena: tekst je u poptunosti preuzet sa portala www.kip.ba od 13. jula 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.