Izvor: eKapija | Subota, 13.07.2013.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Autoceste u BiH bez sistema odvodnje vode sa asfalta - Kako poboljšati bezbijednost saobraćaja?

(Foto: b)

Savremeni način gradnje autoceste u BiH predvidio je sistem odvodnje koji omogućava siguran prolazak autocestom i tokom kišnih dana. Nakupljanja vode između gume vozila i ceste poznato kao aquaplaning razlog je mnogih saobraćajnih nesreća uzrokovanih proklizavanjem vozila, piše Agencija za strateško komuniciranje "CMC".

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu Osman Lindov ističe da se o ovom problemu veoma malo govori u stručnoj javnosti i da je teško dokazivo da je vodeni fil (aquaplaning) uzrok nastanka saobraćajne nesreće. Mnoge nezgode se dešavaju nepoznatim uzročnikom, pa je za pretpostaviti da jedan od mogućih neidentifikovanih uzročnika može biti i aquaplaning.

- Za auto puteve je potrebno u samom projektovanju obratiti posebnu pažnju na kvalitetu odvoda, jer su na autoputu za kretanje dozvoljene znatno veće brzine, a shodno tome istovremeno se mora smanjiti opasnost za nastanak saobraćajne nezgode. Zato se mora posvetiti posebna pažnja odvodnji vode sa asfaltne površine i njeno što kraće zadržavanje na podlozi. Potrebno je naglasiti da su na autoputu veće površine saobraćajnih traka, širine oko 3,75 m jedna, i imajući u vidu da imamo dvije plus jedna zaustavna traka, imamo površinu od oko 11 metara širine, što je u odnosu na ostale ceste znatno veća površina napadnuta vodom. Zbog toga je veoma bitno i da sa takve velike površine što brže odvedete vodu - naglašava Lindov.

Danas se kao podloga, odnosno završni sloj na saobraćajnicama upotrebljava tzv. "drenažni" asfalt koji, uvjetno rečeno "ne drži vodu" i onemogućuje nastanak lokvi na kolovozu.

Kvalitetu odvodnje treba posvetiti posebnu pažnju

Uz drenažni asfalt primjenjuju se i kanali linijske odvodnje koji se ugrađuju uzdužno ili poprečno na smjer saobraćaja.

- Kvalitetan sistem odvodnje sa kanalima ACO Monoblock koji smo ugradili i na pistama Formule 1 i većini evropskih puteva uz prilagođenu brzinu omogućava brzu odvodnju vode sa kolovoza i smanjuje mogućnosti proklizavanja vozila tokom kišnih dana - pojašnjava inženjer Asmir Pašić iz firme ACO BiH koja nudi najsavremenija rješenja u sistemu odvodnje i čiji proizvodi su već ugrađeni na dijelovima autocesta na koridoru 5c.

Profesor Osman Lindov posebno ističe važnost kvalitetne odvodnje.

- Što prije voda ode sa asfaltne površine to je manji rizik nastajanja saobraćajne nesreće, odnosno manji rizik za gubljenje stabilnosti vozila na takvim podlogama. Zadržavanjem vode na asfaltnoj podlozi povećava se rizik da će nastati problem stabilnosti vozila ako naiđe na takvu podlogu, pogotovo kod velikih brzina.

Primjena evropskih standarda u sistemima odvodnje

Primjena evropskih normi u samoj ugradnji sistema za odvodnju vode omogućava maksimalno eliminisanje aquaplaninga i eliminira posljedice po sigurnost i život ljudi koje mogu biti nesagledive.

Na brzim cestama i autocestama sa zonama problematične odvodnje saobraćajne površine testirana su mnoga rješenja za eliminiranje vode poput dobrog komponiranja prostornog toka trase, ugradnje drenažno sposobnog zastora-brazdanje vozne površine (grooving) ili ugradnja poprečnih sandučastih rigola sa rešetkom. Kako bi se izbjegli problemi sa aquaplaningom voda se s površine kolnika i iz cestovnog tijela mora brzo i najkraćim putem sprovesti do recipijenta. Po mjestu ugradnje može se učiniti podjela na uređaje za nadzemnu i podzemnu odvodnju te na građevine za prikupljanje vode - recipijente ili uređene vodotokove.

Iako BiH nije članica EU, uvođenje evropskih standarda u samom projektovanju autocesta omogućilo je veliki iskorak naše zemlje u ovoj oblasti. U vrijeme kad kasnimo na evropskom putu, modernom autocestom idemo u korak sa zemljama članicama EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.