Izvor: eKapija | Petak, 12.07.2013.| 21:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Laktaši pozitivan primjer razvoja privrede

Aktuelna privredna kretanja i nedostaci sa kojima se suočavaju privrednici sa područja opštine Laktaši u svom poslovanju, bile su teme sastanka u ovoj opštini, kojem su prisustvovali predstavnici Područne privredne komore Banjaluka, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, lokalne zajednice i privrednici, a koji je održan 10. jula.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić, rekao je da je opština Laktaši jedna od pozitivnih primjera za razvoj privrede koja ide nekoliko koraka ispred drugih opština u Republici Srpskoj, kada je riječ o privrednim kretanjima.

- Pohvalio bih organizaciju ovakvog skupa, naročito ako uzmemo u obzir da je sve izraženija konkurencija između opština za privlačenje novih investicija i održiv privredni ambijent, jer je u posljednje vrijeme evidentiran trend seljenja preduzeća iz jedne opštine u drugu. Privredna komora trenutno ima dva prioriteta. Prvi je iniciranje usvajanja novog Zakona o radu i drugi je pitanje poreza i doprinosa - istakao je Račić.

Načelnik Laktaša, Milovan Topolović, istakao je da su ovakvi skupovi već postali praksa i najavio i druge sastanke kako bi privrednicima sa područja opštine Laktaši bili na usluzi.

- Ovo je dobra praksa koju Opština Laktaši već duže vrijeme sprovodi kako bi omogućila privrednicima bolju komunikaciju i saradnju sa Privrednom komorom i drugim institucijama na višem nivou. Uskoro ćemo inicirati i sastanke laktaških privrednika sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda. Smatram da je važno da lokalna zajednica sluša potrebe i probleme lokalne privrede i utiče na poslovni ambijent i ovo je samo jedan od načina na koji Opština Laktaši to radi - istakao je Topolović.

Privrednici su kao jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju istakli problem naplate potraživanja, brojne administrativne procedure i visoke poreze i doprinose koji opterećuju poslovanje.

Pomoćnik ministra zaindustriju RS, Đuro Grbić,obrazložio je privrednicima detalje Javnog poziva za podsticaj i razvoj privrede koji je nedavnmo raspisan. Takođe, privrednici su se upoznali i sa procesom revizije Strategije razvoja opštine Laktaši koja je u toku.

Prema Informaciji o stanju u oblasti privrede na području opštine Laktaši za 2012. godinu koja će se naći pred odbornicima Skupštine opštine Laktaši na sljedećoj sjednici skupštine, navedeno je da su Laktaši jedna od rijetkih opština koja je uperiodu 2009-2012. godine zadržala visok nivo privredne aktivnosti (ukupan prihod više od milijardu KM). Ukupan prihod u 2012. godini (1.113.601.314 KM) je za 4,25% manji u odnosu na 2011. godinu i pod značajnim je uticajem izvozne tražnje. Danas, u ukupnom izvozu Republike Srpske, proizvodi i usluge iz Laktaša učestvuju sa nešto više od 4,5% odsto (izvoz 115.163.000 KM, uvoz 302.467.000 KM, pokrivenostuvoza izvozom je 38%).

Po ostvarenim finansijskim rezultatima, ukupnom prihodu i dobiti, i broju privrednih društva, opština Laktaši zauzima visoko treće mjesto u Republici Srpskoj. Posljedice krize naročito snažno se osjećaju u oblasti zaposlenosti, ali i u ovom segmentu Laktaši su u povoljnijem položaju u odnosu na druge. Zvanična stopa nezaposlenosti je najmanja u Republici Srpskoj (stopa nezaposlenosti oko 22%, prosječan broj zaposlenih 9.558, prosječan broj nezaposlenih 2.630). Po broju zaposlenih opština Laktaši je peta opština u RS.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta Privredne komore RS od 11. jula 2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.