NavMenu

Kantonalna i federalna vlada dale podršku realizaciji rekonstrukcije stadiona na Grbavici - Uskoro i definisanje modela finansiranja

Izvor: eKapija Petak, 12.07.2013. 09:32
Komentari
Podeli

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo rekao je na sastanku održanom povodom sprovođenja aktivnosti na realizaciji projketa dogradnje i rekonstrukcije stadiona na Grbavici istakavši da je Općina finansirala izradu idejnog rješenja, te da je jedini cilj ovog projekta da se u realnim okvirima, koji odgovaraju i potrebama i mogućnostima današnjice, napravi funkcionalan stadion po međunarodnim standardima (FIFA-a i UEFA-e), kako bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i fudbalskih klubova mogle igrati u Sarajevu, navodi se na sajtu općine.

Prema projektu, stadion Grbavica trebalo bi da sadrži glavni stadion, pomoćni stadion i podzemnu garažu, dok je na sjevernoj tribini planirana izgradnja muzeja FK "Željezničar". Budući stadion imao bi kapacitet od 21.700 gledalaca, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Prisutni predstavnici vlasti i institucija dali su punu podršku realizaciji ovog značajnog projekta, kako za Općinu, Grad, Kanton, tako i za državu BiH. Usaglasili su se da formira radna grupa, odnosno ekspertni tim, za izradu sporazuma uz dinamički plan aktivnosti, kojim će biti definisana prava i obaveze u realizaciji projekta.

Na sastanku donesen je i zaključak da će učesnici u realizaciji projekta dostaviti pismo namjere u kome će definisati vlastite mogućnosti sufinansiranja izrade izvedbenog projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica, da bi do sredine septembra ove godine imali dokument koji će biti osnova za dalje korake u realizaciji projekta.

Osim sradnika iz općine, sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade Federacije BiH, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, zatim predstavnici Ministarstva kulture i sporta KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, Gradske uprave Grada Sarajeva, Nogometnog saveza BiH, predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim, predstavnici FK Željezničar, te projektantske firme "I.D.E.A."

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.