Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2013.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministarstva poljoprivrede RS i Srbije potpisali Protokol o stručno-tehničkoj saradnji

Ministri poljoprivrede RS i Srbije Stevo Mirjanić i Goran Knežević potpisali su juče Protokol o stručno-tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prehrambene inudstrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je navedeno na sajtu Vlade RS, između ostalog saradnja će da bude ostvarena u sljedećim pravcima:

1. Kreiranje i provođenjee procedura u platnom sistemu između Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske i Uprave za agrarna plaćanja Srbije.

2. U oblasti proizvodnje sjemenskog i sadnog biljnog materijala u cilju uspostavljanja čvršće saradnje između poljoprivrednog instituta Republike Srpske sa srodnim institucijama u Republici Srbiji.

3. U oblastima savjetodavnog rada u poljoprivredi, zadrugarstva, zakonodavno-pravne regulative, prilagođavanje evropskim standardima i primjene sistema novčane podrške za razvoj poljoprivrede i seoskih područja.

4. Izradi Plana hitnih mjera kod pojave zaraznih bolesti u saradnji dva Ministarstva.

5. Izradi Plana biosigurnosnih mjera koje bi dovele do prestanka vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja, u saradnji dva Ministarstva.

6. Saradnji dva Ministarstva oko procedure kategorizacije i unapređenja objekata kandidovanih za izvoz i održavanje simulacijskih vježbi u njima.

7. Jačanju tržišnih veza između dvije Republike u drvoprerađivačkoj industriji

8. U pripremi Sporazuma između Republičke direkcije za vode Srbije i JU "Vode Srpske" o integralnom upravljanju vodama na donjem toku rijeke Drine, od brane HE Zvornik do ušća u rijeku Savu, čime će se riješiti pitanje nanosa i izgradnje objekata za zaštitu od poplava.

Formirano je i zajedničko koordinaciono tijelo za poljoprivredno zemljište i vodoprivredu čiji je zadatak da utvrdi oblast saradnje i listu institucija, organizacija i pojedinaca koji će učestvovati u radu istog, uz postojanje mogućnosti uključivanja i stručne javnosti, međunarodnih organizacija, kompanija, projektantskih kuća i slično.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.