NavMenu

Za dva mjeseca podignuta svetinja - Kako su neimari u Andrićgradu oborili rekord u izgradnji crkve

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.07.2013. 10:12
Komentari
Podeli

(Foto: Facebook.com/andricgrad)

Neimari Andrićgrada oborili su, kako kažu stručnjaci, svjetski rekord u izgradnji crkve, jer su hram posvećen Svetom velikomučeniku caru Lazaru i kosovskim junacima izgradili za nepuna dva mjeseca.

Temelji za hram, koji se nalazi na isturenom jezičku zemlje na ušću Rzava u Drinu, na kraju Andrićgrada, postavljeni su 27. aprila, a hram je ukrovljen i na njega postavljen krst 25. juna ove godine.

Samo tri dana kasnije, na Vidovdan, u još iznutra nezavršenoj crkvi vladika zahumsko-hercegovački Grigorije služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Glavni menadžer Andrićgrada Žan Marjanović kaže da je hram izgrađen u rekordnom roku, ali da to nije nikava novost, jer su tako u Andrićgradu pravljene sve građevine, pa je za samo dvije godine iz zemlje izniklo više od 70% grada od kamena.

- Moram istaći da su crkvu gradili Višegrađani, majstori, neimari zaposleni kod višegradskih izvođača radova na Andrićgradu, uz vizionarske ideje profesora Emira Kusturice, glavnog inženjera Radomira Stojića i mnogih drugih koji su učestvovali u ovom i ostalim projektima - ističe Marjanović.

Neimari su se trudili da hram bude jedinstven u svemu, originalan i po građevinskom materijalu koji se u njega ugrađuje.

Tako je fasada obložena sa hiljadu metara kvadratnih specijalnog bijelog kamena "traventino", koji se kopa u majdanu na tursko-sirijskoj granici, vatrostalna cigla, ugrađena oko vrata i prozora, uvezena je iz Grčke i trenutno se koristi za obnovu manastira Hilandar.

U prozore je ugrađeno posebno staklo, koje apsorbuje negativna ultravioletna zračenja - da bi se vjernici u hramu osjećali što prijatnije.

U Valjaonici bakra u Sevojnu, izuzetno za hram u Andrićgradu, pripremljen je bakar kojim je obložena njegova kupola.

U zidove i temelje hrama ugrađivani su najsavremeniji građevinski materijali, pa i eko-cement, a tako je urađeno i sa ostalim građevinama. Zidovi na njima široki su oko 50 centimetara i već je takvim, i drugim metodama, postignuta ušteda energije od 20%.

Planirano je da ikonostas urade najpoznatiji ruski i srpski umjetnici, kao i ikone na njemu.

- Crkva će biti oslikana, i to mozaikom. Taj posao će trajati najmanje dvije godine i biće po mnogo čemu u unutrašnjosti slična hramu na Oplencu u Topoli, zadužbini Karađorđevića - ističe Marjanović.

Za dalji nastavak radova na završetku crkve u Andrićgradu, koja je modifikovana kopija hrama u manastiru Visoki Dečani, javljaju se mnogi darodavaoci i donatori.

Tako je domaćin Dragan Špinjo, rodom iz sela Stari Brod, sada nastanjen u Beogradu, donirao izradu krsta na hramu visokog 2,2 metra, sa pozlatom od 22 karata i specijalnim premazom, koji će mu vijekovima sačuvati sjaj i boju.

Hram u Andrićgradu visok je 19 metara, dužina mu je 26, a širina 16 metara.

Projektom je planirano da u sastavu Andrićgrada bude i srednjovjekovni zid na obalama Drine i Rzava, ali će se, kako kaže Marjanović, djelimično odstupiti od ove ideje da bi hram, kao što je to sada, bio vidljiv sa tri strane i blještao u punom sjaju za sve one koji prolaze magistralnim putem Užice - Ustiprača.

- Nije bilo predviđeno da se u ovoj fazi sazida hram, ali je Kusturica insistirao na tome i veoma je ponosan što je zdanje za kratko vrijeme postao biser i ponos grada posvećenog Ivi Andriću - zaključuje Marjanović.

Očekuje se da svetinja u Andrićgradu bude - saborni hram, a za sveštenika je već postavljen prota Milutin Andrić.

S obzirom na to da su u gradnji Andrićgrada do sada korišteni građevinski materijali koji odgovaraju svjetski priznatim standardima, u menadžmentu kažu da će se kandidovati za dobijanje sertifikata ekološkog grada.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisnih novina" od 9. jula 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.