Izvor: eKapija | Utorak, 09.07.2013.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I naredne tri godine "Microsoft" softveri u Vijeću ministara BiH

U Sarajevu je u ponedeljak (8. jul 2013.) potpisan trogodišnji ugovor između Vijeća ministara BiH i BH konzorcija koji čine kompanije "Sys – Teamwork – Inteh" o licenciranju "Microsoft" proizvoda u institucijama Vijeća ministara BiH.

Ugovor su potpisali ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i direktor "Sys kompanije" Sarajevo Faruk Telibećirević, javio je portal Indikatr.ba.

Potpisivanje ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje Vijeća ministara BiH i kompanije "Microsoft", kao i znak jasnog opredjeljenja institucija u borbi protiv korištenja piratskog softvera na tržištu BiH, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

- Veoma je bitno za BiH da se Vijeće ministara odlučio da u organima uprave obnovi ugovor o licenciranju, te da koristi vrhunski i valjano licencirani softver koji će povećati bezbjednost i transparentnost korištenja komunikacionih tehnologija i informacionih sistema u državnoj upravi - rekao je Hadžić.

On je naglasio da se potpisivanjem ugovora dobija potpuna i brza implementacija softverske tehnologije posljednje generacije u državnoj upravi.

Vijeće ministara BiH i kompanija "Microsoft" potpisali su u decembru 2008. godine sporazum o strateškom partnerstvu kojim su se zajednički obavezali da preduzmu aktivnosti s ciljem razvoja informacionog društva u BiH što je današnjim obnavljanjem ugovora i potvrđeno.

Ugovor o licenciranju omogućava primjenu novih tehnologija u radu organa Vijeća ministara BiH koje su povjerene domaćim IT ekspertima što je direktan doprinos razvoju lokalne informacione industrije, kao i otvaranju novih radnih mjesta u informatičkim kompanijama BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.