NavMenu

Na sedam zgrada u sarajevskoj općini Centar izvršena sanacija krovova i stepeništa

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.07.2013. 15:53
Komentari
Podeli

Služba za stambene poslove Općine Centar je tokom posljednja tri mjeseca okončala proceduru za nužne sanacije na zajedničkim dijelovima objekata kolektivnog stanovanja na sedam zgrada, s ciljem otklanjanja opasnosti po stanare zgrade i prolaznike, navodi se na općinskom sajtu.

Tako su izvršene sanacije dijelova oštećenih krovova na stambenim objektima u ulicama Muhameda Hadžijahića 51 i Himze Polovine 53, kao i Hadži-Idrizovoj 8 gdje je također urađena i sanacija oštećenog dimnjaka. Popravka fasade čiji su se dijelovi obrušavali na ulicu i predstavljali opasnost za prolaznike urađena je na stambenom objektu na adresi Maršala Tita 6, dok je nužna sanacija oštećene kanalizacije urađena u podrumima zgrada u ulicama Radićeva 5 i Jukićeva 3. U stambenom objektu u Ulici Sutjeska 16 izvršena je sanacija unutrašnjeg drvenog stepeništa. Za ove projekte iz općinskog budžeta je izdvojeno oko 20.000 KM.

Inače, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar za nužne intervencije na stambenim zgradama planirano je ukupno 70.000 KM. U toku je prikupljanje potrebne dokumentacije za popravke dijelova krovova na stambenim objektima u ulicama Kemal-begova 14, Pruščakova 26 i Ismeta Mujezinovića 18-28.

Prema odredbama Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradom, kojeg je Skupština Kantona Sarajevo usvojila 2012. godine, etažni vlasnici su u obavezi da obezbijede potrebna novčana sredstva za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada. Ukoliko se pojave oštećenja na zgradi koja predstavljaju opasnost za stanare i prolaznike, obaveza je upravitelja zgrade da radi hitnu sanaciju oštećenja. U slučaju da nedostaje finansijskih sredstava za završetak hitne sanacije zajedničkih dijelova zgrade, upravitelj zgrade se može obratiti nadležnoj općinskoj Službi za stambene poslove.

Za odobravanje potrebnih finansijskih sredstava za nužnu sanaciju, upravitelj treba priložiti nalog građevinskog inspektora da se u konkretnom slučaju radi o oštećenju koje predstavlja opasnost za stanare ili prolaznike, dokaz o uloženim sredstvima u hitnu sanaciju, stanje na zajedničkom računu stanara zgrade za održavanje objekta, predmjer radova odnosno koliko još nedostaje sredstava za okončanje sanacije. Na osnovu takve dokumentacije Služba za stambene poslove odobrava određeni iznos sredstava za pomenute namjene u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća Centar o načinu izvršenja nužnih popravki na stambenoj zgradi. Služba za stambene poslove Općine Centar je zadužena za nadzor i po tehničkom prijemu izvedenih radova, sredstva se uplaćuju na račun upravitelja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.