Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.07.2013.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinika za očne bolesti UKC Tuzla dobila OCT aparat

(Foto: b)

Klinika za očne bolesti u petak (5. jul 2013.) je dobila vrlo vrijednu donaciju. Riječ je o aparatu za okularnu koherentnu tomografiju (OCT). Donacija je uručena u okviru implementacije projekta pokrenutog između Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Fonda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i farmaceutske kompanije "Novartis". Zahvaljujući donaciji, aparata Stratus 6.0. na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla od sada će se moći sprovoditi najsavremenije dijagnostičke metode stražnjeg pola oka, a koje do sada nisu rađene u ovom centru, prenosi BM radio.

- Aparat za okularnu koherentnu tomografiju najčešće se koristi kod oboljenja žute mrlje, nervnih vlakana optičkog živca i rane detekcije glaukoma. Ovaj aparat koristi infracrveno svjetlo talasne dužine 840 nanometara sa aksijalnom preciznošću od 10 mikrona, što nam omogućava da dijagnostikujemo eventualne promjene na neuroepitelnom sloju oka - kaže doc. dr Vahid Jusufović, direktor Klinike za očne bolesti UKC Tuzla i dodaje da je sama dijagnostička procedura, koja se primjenjuje uz upotrebu ovog aparata, nekontaktna, bezbolna, neinvazivna, vrlo komforna za pacijente i traje svega nekoliko minuta.

Usvajanje ove procedure je veliki iskorak za Kliniku za očne bolesti, jer omogućuje dijagnostiku niza oboljenja oka zbog kojih su se pacijenti do sada morali slati u druge centre na liječenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.