Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.07.2013.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka dobija tri javne česme - Voda sa mnogih izvora na području grada nije ispravna za piće

Na području užeg centra Banjaluke nema nijedna česma iz koje je voda ispravna za piće, a dodatni problem je i to što voda nije isprana ni na poznatim banjalučkim izletištima. Iz gradske uprave najavljuju da će riješiti problem centra grada jer planiraju da izgrade tri javne česme.

Česme sa vodom za piće biće postavljene kod Narodnog pozorišta Republike Srpske, na Trgu Krajine i ispred bivše robne kuće "Adrija", prenosi "Banjalukalive.com".

- Na zahtjev i insistiranje gradonačelnika, prioritetno rješavamo to pitanje. Napravljena je projektna dokumentacija i podnijet je zahtjev za lokacijske uslove - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

On je dodao da će, poslije razmatranja i usvajanja projektne dokumentacije, odmah početi sa gradnjom česmi.

Od 18 javnih česmi i izvora na području grada, voda je ispravna za piće samo na četiri, pokazala je nedavno urađena mikrobiološka analiza. Voda se može piti sa česme "Muška voda" u ulici Vojvode Uroša Drenovića u Lijevoj Novoseliji, sa česme "Studenac" na lijevoj obali rijeke Vrbas pored istoimenog ugostiteljskog objekta, sa česme "Vrelo" u Jagarama pored saobraćajnice, te "Ponir" na vrhu Ponira.

Voda sa ostalih izvora i česmi nije za piće, ali table sa obavještenjem stoje samo na pojedinim mjestima. Neka od ovih izvorišta nalaze se na popularnim izletištima, kao što je Banj brdo ili šetališta uz Vrbas, ali u gradskoj upravi su objasnili da kontrola nad ovim česmama nije u njihovoj nadležnosti.

- Javne česme tokom godine niko ne održava niti kontroliše kvalitet vode, ali jednom godišnje analiziramo vodu i postavimo upozorenja ukoliko nije za piće - objasnio je načelnik Odjeljenju za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu za izgradnju javnih česmi planiran je iznos od 50.000 KM, dok je za tekuće održavanje fontana, javnih česmi i tuševa u gradu planirano 90.000 KM.

Zagađena voda

Voda za piće je neispravna iz česmi "Ajdarov točak" u Desnoj Novoseliji, "Vuksanov točak" u Karanovcu, "Točkovi - Grab" u Šeheru, "Mišića vrelo" u Bukvaleku, "Bukovac" u Bukovcu, te iz česmi "Zmajevac", "Trešnjik", "Rajnerovo vrelo" na Banj brdu i Šehitlucima.

Vodu ne treba piti ni sa česme kod žutog mosta, na putu prema Banj brdu, niti sa izvora u blizini Sportske dvorane "Obilićevo".

Neispravna je voda kod ugostiteljskog objekta "K4" i "Lovačka voda - Sedra" uz saobraćajnicu prema naselju Ponir.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.banjalukalive.com od 07.07.2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.