Izvor: Poslovni dnevnik | Srijeda, 25.10.2006.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvati najveći kupci jeftinih kuća u blizini skijaških centara BiH

Prema podacima agencija za nekretnine iz Hrvatske, od svih država bivše SFRJ Hrvati najviše ulažu u nekretnine na prostoru Bosne i Hercegovine. Većinom je riječ o kućama za odmor, i to prvenstveno u blizini skijaških centara poput Kupresa i Vlašića. Izbor se čini logičnim zbog blizine i izuzetno povoljne cijene. Samostojeću kuću veličine 120 m2 u Kupresu, udaljenom oko 120 kilometara od Splita, moguće je kupiti već za 30.000 EUR, odnosno za oko 250 EUR po četvornome metru. To je prosječna cijena kvadrata na cijelom području.

Bh. mediji posljednjih su mjeseci informirali o naglom rastu vrijednosti nekretnina u najjužnijem dijelu Hercegovine odmah uz granicu s Hrvatskom. Zbog blizine Dubrovnika vrijednost nekretnina porasla je vrtoglavom brzinom što vrijedi i za mjesto Ivanjica u općini Ravno, koje se nalazi se svega desetak kilometara od središta Dubrovačko-neretvanske županije.

U posljednje je vrijeme započela gradnja manjih privatnih objekata i apartmana, a uskoro počinje gradnja hotela s 4 zvjezdice. Investitori su sarajevska tvrtka "Šipad Komerc" i "Recontruction and Development Fund" iz Ženeve. Osim hotela planirana je i gradnja dvaju igrališta za golf. Vrijednost izgradnje je 440 milijuna EUR. Za gradnju je potrebno naći ulagače, a trgovački i turistički kompleks prostirao bi se na 45.000 četvornih metara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.