NavMenu

Srbija sprema mjere reciprociteta prema Makedoniji - rampa za vino i paradajz ?

Izvor: Tanjug Subota, 06.07.2013. 15:09
Komentari
Podeli

Vlada Srbije će uvjesti mjere reciprociteta prema Makedoniji i razmotriti ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza, ukoliko za 10 dana ne bude riješen problem ograničenja izvoza iz Srbije brašna i pšenice u tu državu.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević usaglasili su 5. jula redosled mjera koje će biti sprovedene povodom odluke makedonske vlade da ograniči uvoz pšenice i brašna iz Srbije, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Ljajić je Sekretarijatu CEFTA već uputio pismo sa hitnim zahtevom za vanrednom sjednicom ovog tijela povodom uredbe makedonske vlade, kojom je prekršen CEFTA sporazum i ukoliko u narednih deset dana ne bude razrješen ovaj problem, Vlada Srbije ce uvjesti mjere reciprociteta prema Makedoniji.

Kako saznaje Tanjug, u tom slučaju će biti razmotreno ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza, a nadležne službe u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vec rade na pripremi takve mjere.

- Vlada Srbije je svjesna i loših strana takve odluke, ali smo u interesu naše privrede prinuđeni da je donesmo, s obzirom na to da Makedonija već četvrtu godinu za redom, ograničenjem uvoza pšenice i brašna iz Srbije, na najdirektniji način krši CEFTA sporazum - rečeno je Tanjugu.

Da podsjetimo, Vlada Makedonije je prošle nedjelje donijela zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna.

Po toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje. Odluka se primjenjuje od 1. jula do 31. decembra.

Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mjere reciprociteta prema Makedoniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.