Izvor: Tanjug | Subota, 06.07.2013.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija sprema mjere reciprociteta prema Makedoniji - rampa za vino i paradajz ?

Vlada Srbije će uvjesti mjere reciprociteta prema Makedoniji i razmotriti ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza, ukoliko za 10 dana ne bude riješen problem ograničenja izvoza iz Srbije brašna i pšenice u tu državu.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević usaglasili su 5. jula redosled mjera koje će biti sprovedene povodom odluke makedonske vlade da ograniči uvoz pšenice i brašna iz Srbije, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Ljajić je Sekretarijatu CEFTA već uputio pismo sa hitnim zahtevom za vanrednom sjednicom ovog tijela povodom uredbe makedonske vlade, kojom je prekršen CEFTA sporazum i ukoliko u narednih deset dana ne bude razrješen ovaj problem, Vlada Srbije ce uvjesti mjere reciprociteta prema Makedoniji.

Kako saznaje Tanjug, u tom slučaju će biti razmotreno ograničenje uvoza makedonskog vina i paradajza, a nadležne službe u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vec rade na pripremi takve mjere.

- Vlada Srbije je svjesna i loših strana takve odluke, ali smo u interesu naše privrede prinuđeni da je donesmo, s obzirom na to da Makedonija već četvrtu godinu za redom, ograničenjem uvoza pšenice i brašna iz Srbije, na najdirektniji način krši CEFTA sporazum - rečeno je Tanjugu.

Da podsjetimo, Vlada Makedonije je prošle nedjelje donijela zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna.

Po toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje. Odluka se primjenjuje od 1. jula do 31. decembra.

Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mjere reciprociteta prema Makedoniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.