NavMenu

Hrvatska prodaje autoputeve - Od koncesija najviše 3,2 mlrd EUR

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.07.2013. 12:12
Komentari
Podeli

Autoputevi u Hrvatskoj biće ponuđeni na koncesiju od 30 do 50 godina strateškom partneru, a procjena je da bi mogli biti prodati za 2,4 do 3,2 mlrd EUR.

Vlada Hrvatske dala je saglasnost za model monetarizacije autoputeva, a strateški partner bi naplaćivao putarine i preuzeo obavezu da ih održava.

Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić, rekao je da od trajanje koncesije zavisi koliko novca će biti dobijeno, a procena je da bi autoputevi mogli biti prodati za 2,4 do 3,2 mlrd EUR.

- Naredne godine na naplatu dolazi 6,6 milijardi kuna kredita (oko 900 mil EUR), a ako ne prodamo autoputeve, taj trošak će pasti na leđa građana - rekao je Dončić i dodao da je dug za autoputeve 4 mlrd EUR, prenosi HRT.

On je dodao da bi posao mogao da bude završen za devet do 12 mjeseci.

Dončić kaže da su poslovni savjetnici u pripremi modela monetizacije primili 47 odgovora raznih investicionih i penzionih fondova, građevinskih kompanija, pa čak i domaćih penzionih fondova, koji su zainteresovani za osnivanje konzorcijuma.

Prema njegovim riječima, hrvatska Vlada želi da i oni budu dio priče o monetizaciji.

Preliminarni razgovori sa potencijalnim ponuđačima trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine, poslije čega slijedi podnošenje neobavezujućih ponuda, pregovori, pa obavezujuće ponude.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.