NavMenu

WWF omogućio certifikaciju više od 56.000 hektara šuma u Tuzlanskom kantonu

Izvor: eKapija Petak, 05.07.2013. 11:20
Komentari
Podeli

U Tuzlanskom kantonu uspostavljen je kompletan lanac održivog upravljanja šumama i prerade drveta na osnovu toga što je više od 56.000 hektara šuma preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" (ŠTK) dobilo pozitivnu ocjenu međunarodne certifikacijske firme, dok je preduzeće "Ramex" dobilo potvrdu da su zadovoljili sve uslove za pridobivanje FSC Chain of Custody certifikata, javlja TV "Hayat".

Ovo je istakla Stella Šatalić, projektna menadžerica i voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa, na druženju novinara u Sarajevu povodom predstavljanja vodeće svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

Trenutno je u BiH 191 drvnoindustrijska firma certificirana, odnosno više od pola šuma u BiH je certificirano.

FSC certifikacija je rezultat projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u BiH", koji provodi WWF u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom u Sarajevu i uz financijsku podršku "IKEA"-e.

- Certifikacija će donijeti bolje očuvanje biološke raznolikosti u šumama Tuzlanskog kantona, veće mogućnosti plasmana certificiranog drva na međunarodna tržišta, bolju organiziranost procesa upravljanja šumama i smanjenje mogućih ilegalnih aktivnosti - rekao je Refik Hodžić, direktor ŠTK.

FSC certifikacija znači da se šumom upravlja prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Zahvaljujući tome, ispunjeni su i visoki standardi održivosti i odgovornog upravljanja koje "IKEA", tvornica skandinavskog modernog namještaja i pokućstva, traži od svojih dobavljača. Lokalni koordinator projekta i profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Mersudin Avdibegović smatra da bi ova pozitivna ocjena trebalo da posluži kao primjer ostalim kantonima u Federaciji koji još nisu certificirali svoje šume, posebno sa aspekta odgovornog upravljanja.

Do kraja projekta još se namjerava pratiti primjena certifikacije u ŠTK i u taj proces uključiti studente Šumarskog fakulteta u Sarajevu, ali i dati rezultate, koji će ukazati šta se sve u politici upravljanja šumama u BiH može popraviti.

Iskustva pokazuju, kaže Šatalić, da FSC certifikat povećava konkurentnost drvne industrije, dok istovremeno osigurava da se šumama upravlja održivo.

Proizvodi poput drva i papira, koji potječu iz FSC certificiranih šuma prepoznaju se po FSC oznaci. Kako bi oznaka bila vjerodostojna, svaka faza u lancu dobave (od sječe drva u šumi do izrade konačnog proizvoda) mora biti certificirana.

Na primjer, ako vlasnik šume, tvornica papira, trgovac papira na veliko i tiskara imaju dokaz o proizvodnji prema FSC kriterijima, tada se proizvod smije označiti i prodati kao FSC proizvod.

WWF djeluje na svim kontinentima putem nacionalnih i programskih ureda.

Programski uredi su zastupljeni i u ovoj regiji, tako da Mediteranski program prokriva regiju od Slovenije do Albanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.