NavMenu

Plata na kruzerima od 1.000 USD - Sve više mladih iz BiH odlazi na rad na prekookeanske brodove

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.07.2013. 10:31
Komentari
Podeli

Početna plata od 1.000 USD, plaćeni hrana i smještaj, razlozi su zbog kojih sve više nezaposlenih Bosanaca i Hercegovaca odlazi raditi na luksuznim kruzerima.

Da je interesiranje za ove poslove sve veće, potvrdila je i Helena Vehovec, vlasnica agencije RIV iz Slovenije, koja se regrutacijom radne snage za kruzere bavi 20 godina.

Kako je kazala "Dnevnom avazu", mnoštvo građana BiH, koji su na intervjue dolazili u Hrvatsku i Sloveniju, već radi na kruzerima diljem svijeta, a ova agencija 7. jula organizuje nove intervjue s kandidatima u Sarajevu.

- Radna mjesta nudimo frizerima, maserima, kozmetičarima, doktorima, recepcionerima, fitnes trenerima, prodavačima... Radimo za velike kompanije kao što su "Carnival Cruise Line", "Royal Caribbean Cruises", "Costa Cruise Line, "Holland America Line", "Crystal Cruises"... - objasnila je Vehovec.

Osim stručne spreme za posao za koji apliciraju, Vehovac kaže da kandidati trebaju imati najmanje 21 godinu te govoriti engleski jezik. Na upit na kojim će destinacijama oni koji dobiju posao raditi, Vehovec tvrdi da je to cijeli svijet, odnosno "gdje god je na karti svijeta oslikano plavo more".

Plaćena hrana

- Prednost rada na brodu je ta što radnik nema troškova, jer mu kompanija plaća hranu i boravak, znači sve što zaradi je njegovo. Plate se kreću od 1.000 USD pa naviše. Plaće zavise i od prometa koji radnik napravi. Ako je vrijedan, i plaća mu je bolja - kaže Vehovec.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.