NavMenu

Do 2050. Srpska neće imati ni 800.000 stanovnika - Svaka porodica bi trebalo da ima barem četvoro djece da bi bila poboljšana demografska slika

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.07.2013. 09:52
Komentari
Podeli

U Republici Srpskoj od 2002. godine prisutan je negativan prirodni priraštaj i, ukoliko ovakav trend bude nastavljen, do 2050. godine Srpska neće imati više od 800.000 stanovnika, upozorio je demograf Draško Marinković.

- Svaka porodica treba imati barem četvoro djece da bi bila poboljšana demografska slika Republike Srpske - rekao je novinarima u Banjaluci Marinković, koji je i profesor na Univerzitetu u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj se trenutno najviše rađaju prvorođena djeca, manji udio imaju drugorođena, dok je poražavajući broj trećerođene.

- Uskoro će biti problem roditeljima da se odluče i na prvo djete - rekao je Marinković uoči seminara o temi "Demografska kretanja i populaciona politika u lokalnoj samoupravi Srpske", koju su organizovali Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske sa UNDP-om.

On smatra da su znatno ranije trebale biti uvedene aktivnije mjere populacione politike koje bi danas obezbijedile da porodice imaju najmanje troje djece, od kojih je barem jedno žensko.

Onda bi, kaže Marinković, reprodukcija bila zadovoljavajuća za neki naredni period.

Marinković je naveo da bi trebalo razvojiti pronatalitetne od mjera socijalnog karaktera u sistemu, jer bi onda one dale bolje rezultate.

- Ove mjere mogle bi primjeniti i lokalne samouprave, a trebalo bi raditi i na populacionoj edukaciji i uvesti ovaj problem u obrazovni sistem - istakao je Marinković.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske Goran Trivić rekao je da je cilj današnjeg seminara da se polaznici upoznaju sa demografskim kretanjima u Republici i okruženju, kao i sa mogućim mjerama populacione politike i njihovim provođenjem u lokalnim zajednicama.

On je istakao da je seminar namijenjen rukovodiocima i službenicima u jedinicama lokalne samouprave Republike Srpske koje se bave demografskim kretanjima i populacionom politikom.

Prema njegovim riječima, seminar koji se organizuje u okviru "Sistema obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave" osmišljen je tako da učesnicima pruži odgovore na pitanja i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Seminar je do sada održan u Istočnom Sarajevu i Trebinju, a za sutra je najavljen u Bijeljini.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.nezavisne.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.