NavMenu

EBRD pokrenula Fond za finansiranje održive energije na Zapadnom Balkanu II

Izvor: Beta Četvrtak, 04.07.2013. 09:24
Komentari
Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je Fond za finansiranje održive energije na Zapadnom Balkanu II (WeBSEFF II) kako bi se investiranjem u energetsku efikasnost i obnovljive izvore unaprijedila ponuda energije u regionu.

Fond od 75 mil EUR pokriva BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Hrvatsku, saopštio je EBRD.

WeBSEFF II će pratiti bespovratna sredstva u visini 11,5 mil EUR koja će obezbijediti Evropska unija za programe tehničke saradnje i investicionih podsticaja za primaoce zajmova.

Zajmove iz novog programa moći će da traže kompanije iz privatnog sektora, energetske uslužne kompanije, lokalne samouprave i nadležni za obnovu zgrada u javnom vlasništvu.

Prethodnik programa WeBSEFF II bio je WeBSEFF I, pokrenut u aprilu 2009. godine.

Prvi zajam iz WeBSEFF II odobren je Raiffeisen banci BiH, od 5 mil EUR. Taj zajam treba da omogući kreditoru da poveća finansiranje energetske održivosti u BiH.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti istakao je da je neophodno unaprijediti energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu pošto cijene energije rastu i očekuje se da se taj trend nastavi.

- Visoke cijene energije predstavljaju dodatno optrećenje za biznis. Unapređenje energetske efikasnoti i povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora predstavlja efikasan odgovor na taj izazov - rekao je Čakrabarti prilikom pokretanja novog fonda.

U saopštenju EBRD-a ocjenjuje se da su potencijali za ulaganja u energetsku efikasnost u regionu Zapadnog Balkana neiskorišćeni i istovremeno upozorava da na tržištu postoje mnogobrojne barijere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.