NavMenu

EBRD odobrila kredit od 25 mil EUR za dionicu Suhodol-Tarčin na koridoru 5C

Izvor: eKapija Srijeda, 03.07.2013. 12:04
Komentari
Podeli


Direktor Javnog preduzeća "Autoceste FBiH" Mostar Ensad Karić i predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti potpisali su u Sarajevu Ugovor o projektu za Koridor VC koji se konkretno odnosi na ulaganje 25 mil EUR u dionicu Suhodol-Tarčin i posebno dio ceste koji se veže za granični prelaz Bijača.

Ovim projektnim ugovorom definišu se aktivnosti JP "Autoceste FBiH" prema budućim projektima i novim modelima finansiranja, javlja portal Indikator.ba.

Karić je naveo da su obaveze ovog preduzeća prema potpisanom Ugovoru o projektu za Koridor 5C izvještavanje o implementaciji projekta, dostava finansijskih izvještaja o realizaciji projekata, te izvještavanje o usklađenosti sa ekološkim propisima i standardima.

Prvi put Ugovor za izgradnju ceste Koridora "5C" potpisan je 2008. godine u iznosu od 180 mil EUR. JP "Autoceste FBiH" sa EBRD-om realizuju projekte vrijedne 205 mil EUR.

Čakrabarti je razgovarao i sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

- Dogovorili smo se oko reformi, koje trebaju biti provedene. Riječ je o implementaciji strategije, koja se odnosi na privatna javna partnerstva i njihovo učešće, te na izradu srednjoročnog poslovnog plana i implementaciju novog sistema za upravljanje informacijama - istakao je Čakrabarti.

Navodeći da je infrastruktura vitalno značajna za BiH, ali i za region, on je ukazao na neophodnost da u BiH bude poboljšano poslovno okruženje, jer svi investitori porede BiH sa zemljama u regionu i zato vlasti moraju sagledati korupciju i ostale poteškoće u radu preduzeća.

Nikšić je potvrdio da će EBRD ostati u BiH i da je veoma zainteresovana za proširivanje saradnje, koja ove godine očekuje ulaganje od 150 mil EUR.

- Otvorili smo niz oblasti u vezi s izradom buduće strategije EBRD-a i razvoj za FBiH i za BiH, kao što su otvaranje novog procesa privatizacije, pitanje daljeg učešća u infrastrukturi i javnoprivatnom partnerstvu kada je riječ o energetskom sektoru - naglasio je Nikšić.

On je izrazio zadovoljstvo što je Vlada FBiH opravdala ulaganje EBRD-a i da se pokazala kao kvalitetni i transparentni implementator sredstava EBRD-a u razvoj FBiH. Nikšić je zahvalio za dosadašnje ulaganje EBRD-a u infrastrukturu, odnosno koridor 5C.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.