Izvor: eKapija | Utorak, 02.07.2013.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kasni uvođenje e-recepata u Republici Srpskoj

Iako u Ministarstvu zdravlja Srpske tvrde da su elektronski recepti uvedeni u 132 zdravstvene ustanove, računajući i ambulante, pacijenti još u apoteke dolaze uglavnom sa starom formom tog papira.

U Ministarstvu zdravlja uvjeravaju da projekat e-recepti zapravo ne kasni. Svaka zdravstvena ustanova, poručuju, sa "Telekomom" za sebe ugovara usluge pristupa Internetu, i da na brzinu zaključivanja ugovora Ministarstvo nije moglo da utiče, prenosi ATV.

U sistemu e-recepta djelimično ili potpuno nije 19 javnih zdravstvenih ustanova. Razlozi su uglavnom nepostojanje lokalne računarske mreže i nepostojanje Internet konekcije. Uvođenje lokalnih računarskih mreža u ovim zdravstvenim ustanovama biće finansirano i realizovano kroz Projekat jačanja zdravstvenog sektora, do kraja 2014. godine.

Tako, ipak, nije tvrdio bivši ministar zdravlja. Ranko Škrbić je, ne tako davno, poručivao da je samo pitanje vremena, kada će e-recepti postati stvarnost.

Koje Nove godine, to je Ranko Škrbić zaboravio da precizira. Tako korisnici recepata opet moraju da se strpe.

Bolja bezbjednost pacijenata, veća informisanost ljekara i pravovremeni i detaljni izvještaji o potrošnji lijekova i medicinskih sredstava, uvjeravaju iz Ministarstva, samo su neki od benefita, koje bi trebalo da donese nova generacija recepata. Još samo da virtuelni recepti postanu i stvarni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.