Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.07.2013.| 14:28

Otvoren obnovljen put do Titove pećine u Kladnju

Dio rekonstruisanog put koji vodi prema Titovoj pećini u naseljenom mjestu Plahovići u općini Kladanj svečano je pušten u upotrebu. Rekonstrukciju je finansiralo Federalno ministrstvo za promet i komunikacije, a svečano je otkrivena i spomen ploča u znak sjećanja na lik i djelo Josipa Broza Tita, objavljeno je na zvaničnom općinskom sajtu.

Oko tri kilometra od Kladnja ušuškana u šumsko okruženje nalazi se pećina u kojoj je u junu 1943. godine, boravio vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Josip Broz Tito. On je ovdje stigao sa Sutjeske gdje je NOV izvršila proboj neprijateljskog obruča i u protivnapadu oslobađala Olovo, Kladanj, Vlasenicu, Srebrenicu i Zvornik.

Manifestacija "Dani Titove pećine" je održana deveti put koja je i ove godine okupila veliki broj građana Kladnja, ali i članova udruženja antifašista i boraca NOR-a sa područja Tuzlanskog kantona.

Osim Titove pećine, u blizini Kladnja nalazi se lokalitet Muške vode kao i Paučko jezero na kome su nedavno članovi nekoliko nevladinih organizacija izvodili akciju čišćenja i uređenja jezera. Turistička aktrakcija ovog područje je svakakao i Djevojačka pećina koja se nalazi u naseljenom mjestu Brateljevići.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.