Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 01.07.2013.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pretpremijere filma "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" u Cazinu i Bosanskoj Krupi 7. jula

(Foto: b)

Zanimljiv putujući filmski cirkus se ovih dana sprema u Bosanskoj krajini uz premijeru filma "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" i niz drugih programa, prenosi portal "Kip.ba".

Prvi dan program planiran je za nedelju (7. jul 2013.) kada su u Cazinu i Bosanskoj Krupi planirane pretpremijere ovoga filma. U Cazinu će se organizirati program dobrodošlice za ekipu i njeno predstavljenje građanima Cazina, dok je večernja projekcija Bosanskoj Krupi zakazana na otvorenom. Osim projekcije filma, planirano je za taj isti dan i održavanje okruglog stola o ovome filmu i temi kojom se bavi.

Naredni dan program započinje u Kulen Vakufu, uz domaći ručak koji će za fimsku ekipu prirediti žene ovog gradia, kao i prvu filmsku projekciju nakon dužeg niza godina u ovome starome gradiću.

Nakon toga je planirana veliki okrugli na temu "Historija Bosanske krajine na filmskom platnu i u umjetnosti uopće" na kojoj će učestovavati reditelji Jasmin Duraković i Nenad Đurić, scenarista filma Mirsad Ćatić Ćuperak, profesor književnosti i filma Nedžad Ibrahimović, te nekoliko profesora i historičara iz ovoga dijela BiH.

Film se bavi historijom ovoga kraja, ali i velikim ličnostima i poput Muje Hrnjice, bega Beširevića, Huske Miljkovića, familijom Pozderac, Fikretom Abdićem, ali i Cazinskom bunom i posljednjim ratom.

Centralni događaj bit će gala premijera ovoga filma uz prisustvo kompletne autorske i glumačke ekipe filma, kao i veliki koncert koji priređuje autor muzike filma Sejo Sekson sa svojim prijateljima iz grupe "Zabranjeno pušenje" i hora "Arabeske".

Nakon Bosanske krajine, slijede projekcije i premijere ovoga filma u Sarajevu, Tuzli i Bugojnu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.