Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 01.07.2013.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kineska Eksim banka odobrila Srbiji kredit od 334 mil USD za Koridor 11

Eksim banka Kine odobrila je u petak (28. jun 2013. godine) Srbiji kredit od 334 mil USD za izgradnju Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, izjavio je Tanjugu ministar građevine Velimir Ilić.

- Nedavno sam posetio Kinu i razgovarali smo o svim problemima i stigla je vest da je sve završeno - Eksim banka Kine je prihvatila ugovor koji smo potpisali i radovi počinju veoma brzo, a najkasnije do septembra - istakao je Ilić.

Radove će izvoditi kineska kompanija "Shandong Highspeed Group".

On je kazao da su Kinezi, takođe, poslali zahtjev da rade i dvije koncesije na Koridoru 11, od mosta Zemun-Borča do Obrenovca, sa još jednim mostom na Savi i velikom surčinskom petljom, kao i za gradnju od Preljine kod Čačka do Požege, što je jedna od najtežih dionica budućeg autoputa od Beograda do granice sa Crnom Gorom.

- Tu imamo više ponuda i raspisaćemo tender kada zvanično taj akt o koncesiji ovih dana prođe na vladi - dodao je Ilić.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije je već donijela odluku o koncesionoj gradnji delova Koridora 11.

Ilić je rekao da već ima najava da će kineske firme dostaviti svoje ponude na budućem tenderu i da je interesovanje izuzetno veliko.

Ilić je istakao da će se koncesiona gradnja finansirati od naplate putarine u određenom periodu, tako da neće biti nikakvog opterećenja za budžet. Vrijednost planiranih koncesija je oko 600 mil USD.

On je još jednom ponovio da će Srbija do kraja mandata ove vlade imati završen autoput od Beograda do Čačka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.