NavMenu

Sve gastronomske čarolije Hrvatske pred evropskim zvaničnicima

Izvor: B92 Nedjelja, 30.06.2013. 21:43
Komentari
Podeli

U skladu sa često ponavljanom tezom da ulazak u EU ne potire nacionalne identitete, proslava hrvatskog pristupanja evropskoj porodici obiluje brojnim nacionalnim kulinarskim i kulturnim specijalitetima.

Zvaničnici država koji Hrvatsku ispraćaju u EU imaće privilegiju da uživaju u najprobranijim kulinarskim biserima i plemenitim autohtonim vinima, a njihov jelovnik, prema riječima glavnog kuvara, sadrži, "hrabra i autentična jela, ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na savremenin i uzbudljiv način".

Namjera je, kako se navodi u uvodniku menija, da gosti "nepcem upoznaju Lijepu našu".

Visoke zvanice će biti dočekane toplim hljebom od šest žitarica i solju sa Paga, kao i gutljajima pjenušavog vina proizvedenom na obodima Samoborskog gorja na sjeverozapadu Hrvatske, a potom će im biti posluženi kozji i ovčiji sirevi i mlado organsko povrće, koje će zalivati istarskom malvazijom i podunavskom graševinom.

Na drugom tanjiru će biti inćuni sa ličkim krompirom, praćeni dalamtinskim pošipom i istarskim merlotom, a zatim slijedi vrhunac gozbe u vidu jagnjetine ispod peke (sača), uz koju će biti točen dalmatinski plavac i slavonski crni pino.

Za kraj će biti serviran salenjak, tipičan kolač kontinentalne Hrvatske, i desertna vina zelenac i traminac.

Večera organizovana za strane državnike nije jedini specijalni gastronomski događaj na proslavi, budući da su na nekoliko lokacija u Zagrebu organizovani mini-sajmovi regionalnih hrvatskih nacionalnih specijaliteta.

Zadruge Hrvatskih ratnih veterana, od kojih su se mnoge fokusirale na proizvodnju organske hrane, na Trgu Petra Preradovića izlažu med, kolače, pršut, eterična i maslinova ulja, lavandu, ali i suvenire, nakit i druge rukotvorine.

Istovremeno, na Zrinjevcu se organizuje manifestacija "Hrvatski otočni proizvod", u okviru koje proizvođači sa jadranskih ostrva izlažu prehrambene proizvode sa oznakom geografskog porijekla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.