NavMenu

U balkanski krak Jonsko-jadranskog plinovoda biće uloženo do 250 mil EUR - Za BiH spojna tačka u Pločama

Izvor: eKapija Subota, 29.06.2013. 12:30
Komentari
Podeli

Krak Trans-jadranskog plinovoda za Balkan poznat je pod nazivom Jonsko-jadranski plinovod i kroz njega bi Hrvatska, Albanija, Crna Gora i BiH dobivale godišnje oko 5 milijardi kubnih metara plina, a ukupna dužina balkanskog kraka plinovoda iznosi oko 400 kilometara, od čega je u Albaniji 170, Crnoj Gori 100, a u Hrvatskoj 130 kilometara.

Spojna tačka za BiH planirana je u Pločama. Procijenjena ukupna ulaganja u izgradnju balkanskog kraka plinovoda kreću se u rasponu od 230 do maksimalno 250 mil EUR, pri čemu bi svaka država samostalno gradila dionicu plinovoda preko svoje teritorije.

Za posao dopreme plina iz Azerbejdžana preko Turske u Evropu, natjecali su se švicarski "Axpo", norveški "Statoil" i njemački "E.ON" i "Nabucco West" na čelu s austrijskim OMV-om. Austrijska tvrtka je prije dva objavila da projekt "Nabucco West" nije odabran za dopremanje azerbejdžanskog plina u Evropu, a tu je vijest službeno potvrdio i konzorcij "Shah Deniz" na konferenciji u Bakuu.

Konzorcij "Shah Deniz" na čelu s "British Petroleum"-om razvija plinska polja u Kaspijskom mora u sklopu projekta Shah Deniz II čija vrijednost zajedno s pripadajućim plinovodima premašuje 40 mlrd USD. Uz BP, konzorcij čine, među ostalim, norveški "Statoil", azerbejdžansko državno preduzeće "SOCAR" i ruski "Lukoil".

Odabir TAP-a važan je korak u procesu otvaranja Južnog koridora, kojim će se u prvoj fazi na evropska tržišta isporučivati 10 milijardi kubnih metara plina godišnje. Plinovod će se protezati od Azerbejdžana, preko Turske, Grčke i Albanije, i po dnu Jadranskog mora do Italija. Jedan krak plinovoda protezao bi se od Albanije prema Crnoj Gori, Hrvastkoj i BiH.

- To je prvi i važan korak u otvaranju Južnog plinskog koridora a kako mi to vidimo, taj će koridor u budućnosti igrati važnu ulogu u evropskoj energetskoj sigurnosti i garantovat će široku lepezu izvora nabave za tržišta zapadne i jugoistočne Europe- ističe u priopćenju TAP-a izvršni direktor toj projekta Kjetil Tungland.

Shah Deniz II predstavlja proširenje istoimenog projekta čiji je proizvodni kapacitet iznosio devet milijardi prostornih metara plina godišnje.

Konzorcij je već s nizom kompanija u Italiji i Grčkoj dogovorio uvjete prodaje plina, a pokrenuti su i odgovarajući pregovori u Bugarskoj.

- "Shah Deniz" planira iskazati interes za proširenje plinovodnih kapaciteta na tu zemlju - navodi se u priopćenju.

"Shah Deniz", također, podupire međuvladin memorandum o razumijevanju kojim se podupre realizacija TAP-a i Jonsko-Jadranskog cjevovoda (IAP), a potpisale su ga 23. maja Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija - dodaje se.

U azerbejdžanskom državnom poduzeću "SOCAR" uvjereni su pritom da će se azerbejdžanski izvoz plina dramatično povećati s obzirom na razvoj novih polja. Kao prirodno tržište za taj plin vide Austriju, napominju.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Slobodne Bosne" od 28. juna 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.