NavMenu

Izazov za stručnjake i fotografe - U toku projekat istraživanja faune na područjima Kozare i rijeke Bosne

Izvor: eKapija Petak, 28.06.2013. 11:11
Komentari
Podeli

U toku 2013. godine članovi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Republike Srpske realizuju projekt pod nazivom "Istraživanje faune ptica u potencijalnim IBA područjima u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine". Projekat obuhvata biološka istraživanja duž toka rijeke Bosne, močvarno-barskog kompleksa Velika Tišina i planine Kozara. Biološka istraživanja imaju za cilj da identifikuju prisustvo i procjene brojnost populacija ptica i drugih grupa faune značajnih za zaštitu prirode (IBA područja, tj. područja značajna za ptice) i razvoj eko-turizma.

U Bosni i Hercegovini postoji 339 registrovanih vrsta ptica koje predstavljaju jedan od najznačajnih komponenti prirodnih ekosistema, u vrhu su spletova lanaca ishrane, dobri su indikatori stanja prirode, a predstavljaju i izazov za posmatrače i fotografe.

Područje Kozare ima velike prirodne, kulturne, rekreativne vrijednosti kao i veliku biološku raznovrsnost kako biljnog tako i životinjskog svijeta. Poznata je kao zelena ljepotica Krajine i interesantna mnogima po organizovanim pješačkim rutama, za ljubitelje slobodnog penjanja ili za one koji žele saznati više o bogatoj istoriji ovoga kraja. Interesantna je i za ljubitelje ptica gdje su dosadašnjim istraživanjima registrovane rijetke i zanimljive vrste poput crne rode (Ciconia nigra), orla zmijara (Circaetus gallicus), sivog sokola (Falco peregrinus) i mnogih drugih.

Registrovana su zanimljiva, rijetka i ugrožena staništa i vrste na području rijeke Bosne, kao i bare Tišina u opštini Šamac, koji obuhvataju muljevite i šljunkovite obale, zajednice vodenih biljaka, zajednice trske i rogoze, šume vrbe, topole i jove, ade, starače (mrtvaje) i manje močvarne komplekse, te mozaične poljoprivredne i seoske pejzaže. Ovdje su registrovane neke od značajnih vrsta ptica kao što su: najveća grabljivica Evrope orao bjelorepan (Haliaeetus albicilla), globalno ugrožena patka njorka (Aythya nyroca), pčelarica (Merops apiaster), čaplja kašikara (Platalea leucoradia), bijela roda (Ciconia ciconia)....

Na području istraživanih lokacija nalazi se veliki broj staništa značajnih za ptice, a pružaju mogućnost posjete i fotografima, ribolovcima, izletnicima, avanturistima i istraživačima.

Projektom koordiniše Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka, a podržavaju Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS, Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Srbije.

Projekat se izvodi uz finansijsku pomoć "Rufford Small Grants Foundation" iz Velike Britanije.

(Napomena: tekst je preuzet sa sajta Turističke organizacije RS od 27. juna 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.