Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.06.2013.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina Goražde pokrenula inicijativu za dobijanje statusa grada

Goražde (Foto: b)

Federalno ministarstvo pravde pokrenulo je normativne aktivnosti u vezi sa proglašenjem određenog broja Općina u status Grada. Općina Goražde pokrenula je neophodne aktivnosti kako bi dobila status Grada. Osim nje, u pomenutom procesu učestvuju i Općine Široki Brijeg, Travnik, Bihać, Zenica, Tuzla, Orašje i Livno.

Razlozi za donošenje ove Odluke proizilaze iz činjenice da Općina Goražde svakim danom teži ka tome da postane najrazvijeni industrijski grad, sa sve većim brojem stanovnika, a i prisutni trendovi u Općini ukazuju na potrebu promjene statusa u Grad kao jedinicu lokalne samouprave sa jačim društvenim i političkim uticajem.

Odluka predstavlja prvi korak u proceduri uspostave Grada Goražda i na osnovu nje Federalni parlament treba donijeti federalni Zakon kojim će biti uspostavljen Grad, prenosi općinski sajt.

Status Grada za Goražde označava direktnu mogućnost pristupa Evropskim fondovima za razvoj gradova (Evropski fond za regionalni razvoj ERDF) čija sredstva iznose oko 300 mil EUR. Očekuje se da će dio ovih sredstava biti usmjeren u izgradnju infrastrukture neophodne za proširenje industrijskih zona i razvoj privrede Goražda. Goraždu bi status Grada omogućio da u budućnosti parira jakim centrima, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

- Ideje su i ranije postojale ali sada želimo da i konkretizujemo stvari kada je u pitanju dobijanje statusa Grada. Naime, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde Zoran Mikulić pozvali su nas prije sedam dana na zajednički sastanak osam općina koje su sjedište kantona gdje su nam predložili da naše općine dobiju status grada. Naravno da smo prihvatili ideju, načelno je podržali i predložio sam Općinskom vijeću Općine Goražde da na devetoj redovnoj sjednici donese Odluku da budući status Općine Goražde bude status Grada Goražde - rekao je načelnik Ramović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.