Izvor: eKapija | Utorak, 25.06.2013.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milorad Dodik, predsjednik RS - Imamo značajno mjesto u planovima Rusije

Kreditni aranžman između ruskih kompanija Sberbanke i "Zarubežnjeft"-a za daljnju rekonstrukciju Rafinerije nafte u Brodu, pokazuju da RS zauzima značajno mjesto u poslovnim i političkim planovima Ruske federacije, rekao je danas predsjednik RS Milorad Dodik.

- Sa ruskim kompanijama već imamo značajne aranžmane, koji su poznati javnosti, a vezani su za Rafineriju nafte i činjenicu da je Sberbanka, kao jedna najjačih u svijetu, raširila svoje akvizicije i u Srpskoj i da je prepoznala napore "Zarubežnjefta" za dalju rekonstrukciju Rafineriji nafte - izjavio je Dodik u Banjaluci.

Istakao je da je tokom dvodnevnog boravka u Rusiji, prošle sedmice, učestvujući i na svjetskom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, imao priliku da se sretne sa mnogim ljudima iz političkog i poslovnog života.

Naveo je da je razgovarao s predstavnicima "Gazproma" i potvrdio ranije opredjeljenje RS za izgradnju kraka gasovoda "Јužni tok" i elektrana na gas.

- To je bila prilika i da se sretnem sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i razgovaram o bilateralnim odnosima Republike Srpske i Rusije, kao i potrebi da se ti dogovori intenziviraju - rekao je Dodik.

Istakao da mu je tokom boravka u Rusiji ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ukazao na određeni zamor evropskih ministara u vezi sa situacijom u BiH.

- Susreo sam i bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka. Impresionirala me činjenica da je upoznat o našoj dobroj saradnji - kazao je Dodik i dodao, da se u razgovoru sa hrvatskim ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom dotakao izgradnje HE "Plat 2" i mosta na Savi kod Gradiške.

(Napomena: tekst je preuzet sa sajta RTRS-a od 25. juna 2013.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.