Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.06.2013.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poreska uprava RS uvela elektronski potpis

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović i direktor Agencije za informatičko društvo Srpske Srđan Rajčević potpisali su danas ugovor o obavljanju usluga sertifikacije, čime je uveden elektronski potpis u poslovanje ove uprave.

Ovom prilikom Vidovićevoj je dodijeljen i kvalifikovani digitalni sertifikat, javlja ATV.

Vidovićeva je rekla novinarima da je uvođenje e-potpisa važan događaj za Upravu, koja komunicira sa 1,7 miliona poreskih obveznika, naglasivši da će to dovesti do uštede materijalnih troškova od najmanje 20%, uz veliku uštedu vremena.

Ona je navela da će Poreska uprava insistirati da sertifikacija poreskih obveznika krene što ranije, pojasnivši da će pravi efekat biti postignut tek njihovom sertifikacijom.

- Naša sadašnja komunikacija sa obveznicima je papirološka i skupa. Potpisivanje današnjeg ugovora Poreska uprava počinje da radi elektronske dokumente i to je jednosmjeran vid komunikacije prema poreskim obveznicima - rekla je Vidovićeva.

Rajčević je naveo da je potpisivanje ovog ugovora obavljeno u okviru projekta kojeg Agencija za informatičko društvo realizuju unutar javne uprave Srpske i koji predstavlja kreiranje sistema elektronske uprave.

Prema njegovim riječima, upotreba e-potpisa će u određenoj mjeri dovesti do eliminacije papirne forme u poslovanju, a što znači da će papirni dokumenti koji su u opticaju imati svoj pandan u elektronskoj formi.

Rajčević je naglasio da se time unutar Poreske uprave povećava brzina rada, efektivnost i transparentnost.

On je dodao da bi, prema planu reforme u registraciji privrednih društava, naredne godine trebalo da se počne uvoditi e-potpis u poslovanje privrednih subjekata.

Poreska uprava je treća institucija u Srpskoj koja uvodi elektronski potpis, a prije nje to su učinili Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.