Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.06.2013.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Merle Hart, novi komandant NATO štaba u Sarajevu

Merle D. Hart (Foto: b)

Brigadni general Merle D. Hart novi je zapovjednik NATO štaba Sarajevo. Kako javlja reporter agencije Anadolija, danas je u bazi Butmir u Sarajevu izvršena primopredaja dužnosti u komandi NATO-a štaba u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Svečanoj primopredaji su, pored brojnih pripadnika NATO snaga, prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, te drugi predstavnici javnog, političkog i diplomatskog kora u BiH, javlja RTV USK.

Komandant Savezničke komande u Napulju admiral Bruce W. Clingan, koji je predvodio današnju vojnu ceremoniju, zahvalio se u ime NATO-a Bosni i Hercegovini na podršci Međunarodnim sigurnosnim snagama (ISAF)u Afganistanu.

Clingan je, također, uputio zahvalu generalu Walteru T. Lordu, dosadašnjem zapovjedniku NATO-a u Sarajevu, koji je, kako je rekao Calingan, svoje dužnosti obavljao na primjeren način, te poželio dobrodošlicu i uspješan rad brigadnom generalu Hartu.

Brigadni general Hart rekao je da je počastvovan što je izabran na ovu dužnost. On je istakao da će se tokom sva mandata fokusiratu na dvije oblasti u koje NATO ulaže značajne napore, a to su vojna imovina i pregled odbrane, te da će podržati nastojanja u rješavanju viškova municije, naoružanja i materijalno-tehničkih sredstava (MTS), te reformi sektora logistike i nabavki.

- Vraćam se u BiH i radujem se da sada mogu ovdje raditi iz druge perspektive. Ranije sam ovu zemlju gledao primarno iz zraka, jer sam 1993. i 1994. godine učestvovao u zračnom mostu dostave hrane i humanitarne pomoći u noćnim letovima - rekao je Hart, te dodao da će saradnja i timski rad biti nastavljeni i tokom njegovog mandata.

Brigadni general Walter T. Lord obavljao je dužnost komandanta NATO štaba Sarajevo od 29. juna 2012. godine do 24. juna 2013. godine. Na svečanosti, generalu Lordu je uručena medalja Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, za njegov doprinos tokom komande NATO štabom u Sarajevu.

Nakon završetka SFOR-ove misije u decembru 2005. godine, NATO Štab Sarajevo započeo je s radom, sa mandatom čiji su fokus bile reforme odbrane. To je glavni preduslov za integraciju u evropske i međunarodne institucije i ključni element nacionalne sigurnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.