NavMenu

"Filmski kampus" od 25. do 29. juna na Palama

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.06.2013. 09:32
Komentari
Podeli

Ovogodišnji "Filmski kampus" u Kinoteci Republike Srpske okupiće od 25. do 29. juna na Palama mnogobrojne ljubitelje filmske umjetnosti.

U realizaciji programa posvećenog filmskoj umjetnosti u Filmskom arhivu Kinoteke Srpske učestvovaće studenti i profesori iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Pala i iz Beograda, te istaknuti filmski umjetnici, istoričari filma, filmski kritičari i arhivisti, prenosi RTRS.

Program otvaranja "Filmskog kampusa" počeće u utorak, u Kulturnom centru Pale, nakon čega će premijerno biti prikazan film Gorana Markovića "Falsifikator" koji će, u ime Balkan-filma i Drina filma, predstaviti producent i glumac Tihomir Stanić, nosilac glavne uloge. Učesnici "Filmskog kampusa" su studenti kamere, režije, montaže i dramaturgije na Akademiji umjetnosti Banjaluka, studenti Katedre za opštu književnost i teatrologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, grupa učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra Pale, medijski radnici i ljubitelji filma.

Edukativni program Kampusa, namijenjen studentima, biće obilježen temama iz istorije filma, filmske arhivistike, animacije, dramaturgije, filmske muzike, do analize praktičnih iskustava i trendova u savremenoj filmskoj produkciji, a predavači su brojni gosti Kinoteke RS koji će u dijalogu sa studentima prezentovati svoja bogata profesionalna iskustva u bavljenju filmom. Tako će, između ostalog, direktor Јugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović govoriti o autorima i filmovima tzv. crnog talasa, koji su svojevremeno bili zabranjeni "bez zabrane", a danas se svrstavaju u sam vrh srpske i jugoslovenske kinematografije, poput Aleksandra Petrovića, Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva, Miće Popovića, Gordana Mihića, Želimira Žilnika.

Upravnik Arhiva Јugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović daće presjek srpske kinematografije, od njenih početaka 1896. do 1945. godine, što će biti praćeno brojnim filmskim insertima arhivski izuzetno vrijednih dokumenata. O dramaturgiji između teorije i umjetničke prakse i svojim dramaturškim iskustvima govoriće Slavko Milanović, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 26. do 29. juna Filmski arhiv Kinoteke Srpske u Palama biće otvoren za sve ljubitelje filmske umjetnosti, koji će, osim predavanja eminentnih filmskih stvaralaca, imati priliku da se upoznaju sa značajem i ulogom Filmskog arhiva na poslovima prikupljanja, čuvanja, obrade i zaštite filmske građe, kao jednog od važnih segmenata naše kulturno-istorijske i duhovne baštine.

Posjetiocima Filmskog arhiva biće prezentovana filmska građa i prateći filmski materijal koji se čuva u Kinoteci Srpske, a moći će da pogledaju i izložbu muzejski vrijednih eksponata filmske tehnike, koja još nije dostupna široj javnosti. Prateći filmski program, koji će biti otvoren za sve ljubitelje filmske umjetnosti, biće održan u Art galeriji G 3 na Palama, a u okviru ovog programa biće prikazani dokumentarni, igrani i arhivski izuzetno vrijedni filmovi srpske filmske baštine.

Pokrovitelj "Filmskog kampusa" je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, a program je sufinasiran i sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH. Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a podršku je pružila i Јugoslovenska kinoteka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.