NavMenu

"Tesla" uvodi punktove za brzu zamjenu baterija u električnim automobilima

Izvor: B92 Subota, 22.06.2013. 09:49
Komentari
Podeli

Proizvođač luksuznih električnih automobila, američka kompanija "Tesla Motors", predstavila je u Los Anđelesu koncept brze zamjene baterija. Nova usluga omogućiće vlasnicima da u roku od samo minut i po nastave svoje putovanje sa novim, punim baterijama u vozilu.

Punktovi za takozvanu "trampu" baterija biće do kraja 2013. godine postavljeni najpre u Kaliforniji, u kojoj ima najviše vlasnika modela Tesla S, a zatim i duž puta koji spaja Boston i glavni grad, Vašington.

Izvršni direktor kompanije, Elon Musk, rekao je da će procedura zamjene baterija, koja traje oko 90 sekundi, biti veoma praktična i da neće iziskivati od putnika da napuštaju vozilo. Usluga će koštati između 60 i 80 USD, a po istoj ceni, vlasniku će u povratku biti vraćene njegove originalne i potpuno napunjene baterije.

Takođe, biće omogućeno i da se baterije isporuče vlasniku na njegovu kućnu adresu. Mesta za "trampu" nalaziće se u blizini postojećih stanica za brzo punjenje, a svaki punkt koštaće američku kompaniju u prosjeku oko pola miliona dolara.

U opticaju će u početku biti 50 kompleta baterija, a ako se za tim ukaže potreba, "Tesla" će obezbijediti dodatne komplete. Važno je napomenuti da je model "Tesla S" od početka dizajniran tako da omogućava kratkotrajnu zamjenu baterija, tako da postojeći vlasnici neće morati da vrše nikakve izmjene na svojim automobilima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.