NavMenu

(FBiH) Preduzeće "Volkswagen Sarajevo" d.o.o. počelo montažu automobila audi A3

Izvor: Nezavisne novine Petak, 22.04.2005. 11:26
Komentari
Podeli
Preduzeće "Volkswagen Sarajevo" d.o.o 21.04.2005. godine je zvanično počelo montažu automobila audi A3 za tržište Bosne i Hercegovine. Ovom događaju prethodilo je potpisivanje ugovora iz 2001. godine između predstavnika "Volkswagen AG" iz Njemačke i preduzeća "Prevent" iz Sarajeva. Sa lokalnom montažom u BiH audi će nastaviti razvijati vodeću poziciju u premium-segmentu. U 2005. godini u Sarajevu, osim planiranih 76 audija A3, bit će montirano još 115 audija A4 i 90 A6. Obim proizvodnje bit će baziran na potrebama lokalnog tržišta. U avgustu 1998. godine novoosnovano preduzeće "Volkswagen" u Sarajevu počelo je montirati vozila i proizvoditi dijelove za automobile ove marke. U oktobru 2001. godine preduzeću "Volkswagen AG", koje je imalo 58% vlasništva, priključilo se preduzeće "Prevent" iz Sarajeva. Od 2002. godine "Volkswagen" u Sarajevu otvorio je 250 novih radnih mjesta, a u preduzeću je trenutno zaposleno 320 radnika. Ukupan izvoz proizvedenih dijelova ovog sarajevskog preduzeća u 2004. godini iznosio je 90 mil. EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.