Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.06.2013.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Premijera filma "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" 1. jula u Bihaću

Premijera novog dugometražnog filma "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" održaće se 1. jula u Bihaću. Ovo je, budući da je film tematski posvećen Bosanskoj Krajini i da je većinski financiran sredstvima iz ovog dijela BiH, odluka producentske i autorske ekipe okupljene oko ovog novog djela kinematografije u BiH. Prije toga biće organizirane i dvije pretpremijere filma u Cazinu i Bosanskoj Krupi, javlja portal Kip.ba.

Nakon Bosanske Krajine, film će imati i nekoliko specijalnih projekcija u Sarajevu, te drugim gradovima BiH.

Film "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" režirao je Jasmin Duraković, a urađen je po scenariju Mirsada Ćatića Čuperka.

"Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" je savremeno-historijski film u cijelosti posvećen bosanskoj Krajini. Ova filmska priča je bazirana na neobjavljenom romanu "Krvavi zalogaj" autora scenarija filma i kroz priču o dvojici braće po mlijeku, koji su zajedno bez očeva rasli, vodi nas kroz svijet isprepletenih krajiških istina, legendi, intriga i dugo skrivanih tajni.

Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une.

- Ako je neko filmsko djelo nastalo iz inata, onda je to zasigurno ovaj film. Samo zahvaljujući dobrim ljudima iz Bosanske Krajine uspjeli smo realizirati ovaj projekat. Sam film je u početku bio zamišljen kao mali dokumentarno-igrani film o Bosanskoj Krajini, a na kraju smo dobili pravu igranu filmsku priču o ljudima sa granice i njihovim sudbinama - kaže reditelj Jasmin Duraković, kojem je, nakon "Nafake" i "Sevdaha za Karima", ovo treći igrani film.

U filmu igraju Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirsad Tuka, Nikolina Jelisavac, Minka Muftić, Adnan Hasković, Zijad Bajrić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Reshad Strik, Amra Silajdžić, Uranela Agić, Erna Begetović, Tamara Simić, Samra Menzilović-Ćatić, Njegica Balorda, Mirsad Solaković i djeca Azer Ćatić i Amira Džigumović.

Produkciju ovoga filma je vodio UG "Bosland", u suradnji sa producentskim kućama "Flash", DEPO i tv kućom BHRT, a sufinanciran je sredstavima Ministarstva za kulturu i sport Unsko-sanskog kantona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.